NATO i SAD: Rat u Ukrajini će se vjerovatno završiti pregovorima

Američki državni sekretar i generalni sekretar NATO-a rekli su da će situacija na ratištu utjecati na to kako će se odvijati budući pregovori.

Teško govoriti o tome kako će se rat razvijati i kada će završiti, rekao je Antony Blinken Foto: AP

Rat u Ukrajini vjerovatno će biti završen za pregovaračkim stolom, ali Ukrajinci moraju biti sposobni da se brane kako bi ojačali svoju poziciju na mirovnim pregovorima, rekli su u srijedu visoki zvaničnici SAD-a i NATO-a.

Na zajedničkoj konferenciji u Washingtonu, američki državni sekretar Antony Blinken i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekli su da će situacija na ratištu utjecati na to kako će se odvijati budući pregovori.

“Ratovi su nepredvidivi. Predvidjeli smo invaziju, ali kako će se ovaj rat razvijati jako je teško predvidjeti. Ono što znamo je da gotovo svi ratovi u nekoj fazi završavaju na pregovaračkom stolu”, kazao je Stoltenberg.

‘Da imaju najsnažniju moguću poziciju’

Dodao je da NATO podržava pravo Ukrajine na samoodbranu, dok vjeruje vodstvu u Kijevu da samo donese procjenu o razgovorima s Moskvom.

Blinken je potvrdio Stoltenbergove stavove.

“Mi pokušavamo osigurati da Ukrajinci imaju u rukama ono što trebaju da se brane od agresije, da je odbiju… A kao rezultat toga da imaju najsnažniju moguću poziciju u pregovorima koji se pojave”, rekao je.

Također je dodao da je teško govoriti o tome kako će se rat razvijati i kada će završiti.

“Ne možemo reći kada, ne možemo reći tačno kako. Ono što možemo reći je to šta ćemo mi uraditi da se pobrinemo da Ukrajina ima sredstva da se brani i najsnažniju poziciju na svakom koraku u tom procesu.”

SAD i njegovi partneri stalno šalju Ukrajini vojnu opremu kako bi se borila protiv ruskih snaga.

‘Novi kapaciteti i napredno oružje’

Prošlog mjeseca Kongres je odobrio dodatnih 40 milijardi dolara vojne i humanitarne pomoći.

Predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu novi paket od 700 miliona dolara.

Taj paket će osigurati Ukrajincima “nove kapacitete i napredno oružje”, rekao je Biden, uključujući raketne sisteme poznate kao HIMARS.

“Procjenili smo šta mi vjerujemo da Ukrajini treba… da se efikasnije brani. Naravno, to se mijenja kroz smjer agresije. Ono što im je trebalo da se suoče s prijetnjom u Kijevu je veoma različito od onoga što im treba da se suoče s onim što se sada dešava na jugu i istoku Ukrajine”, kazao je Blinken.

Izvor: Al Jazeera