Na Kubi poslije dvije godine maske više nisu obavezne

Kubanska vlada dugo nastoji da osigura građanima besplatno zdravstveno osiguranje koje se fokusira na preventivi kao što je vakcinacija.

Širom većeg dijela Kube, koja pati od teške ekonomske krize i nestašice hrane i lijekova, jarke i raznovrsne maske iz kuće radinosti postale su dio svakodnevice zbog čega se mnogi Kubanci danas nevoljno odriču maski (EPA)

Kuba je u utorak, nakon dvije godine, ukinula propis o obaveznom nošenju maski nakon uspješne akcije vakcinacije populacije za koju zdravstveni zvaničnici kažu da je doprinijela naglom padu broja novozaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva COVID pacijenata.

Kubanska vlada dugo nastoji da osigura građanima besplatno zdravstveno osiguranje koje se fokusira na preventivi kao što je vakcinacija, prenosi Tanjug.

Kuba je tako razvila vlastite vakcine protiv korona virusa i postala prva zemlja na svijetu koja je započela masovnu vakcinaciju djece starije od dvije godine, prenosi Reuters.

Vakcinacija na Kubi

Na Kubi je do sada vakcinisano 94 posto populacije sa najmanje jednom dozom vakcine koje se proizvode u ovoj otočkoj državi.

Ministar zdravlja Kube Jose Angel Portal izjavio je da je široki program vakcinacije doveo do “radikalne promjene” toka epidemije i zdravstvenih rizika, podržavši odluku da o ukidanju zaštitnih maski.

Kubanski naučnici su rekli da njihove vakcine Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus na bazi proteina pružaju više od 90 posto zaštite od COVID-a 19 kada se administriraju u tri doze, iako ove tvrdnje još nije potvrdila Svjetska zdravstvena organizacija.

Širom većeg dijela Kube, koja pati od teške ekonomske krize i nestašice hrane i lijekova, jarke i raznovrsne maske iz kuće radinosti postale su dio svakodnevice zbog čega se mnogi Kubanci danas nevoljno odriču maski, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije