Međunarodne organizacije upozoravaju da se na istoku Afrike očekuje velika glad

Trenutna ekstremna, veoma rasprostranjena i sezonska suša snažno pogađa dijelove Kenije, Somalije i Etiopije, navodi Svjetska meteorološka organizacija.

Prognoze meteoroloških stručnjaka pokazuju da će i kišna sezona, koja će trajati od oktobra do decembra ove godine, vjerovatno biti bez kiša, navodi WMO (EPA)

Mnoge međunarodne organizacije upozorile su da će na istoku Afrike biti zabilježena velika glad zbog suša.

U saopćenju koje je uputila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a koju je potpisalo 14 različitih međunarodnih organizacija, ukazano je na negativan utjecaj suša na istoku Afrike na prehrambenu sigurnost, prenosi Anadolija.

Među potpisnicama saopćenja nalaze se i Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Dječji fond UN-a, Svjetski program za hranu i Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice.

Ekstremna suša

U obraćanju na konferenciji za novinare u uredu UN-a u Ženevi, glasnogovornica WMO-a Clare Nullis istakla je da suša pogađa mnoge afričke zemlje.

“Trenutna ekstremna, veoma rasprostranjena i sezonska suša snažno pogađa dijelove Kenije, Somalije i Etiopije”, upozorila je Nullis.

Dodala je da su u tom regionu od prošle godine uzastopno zabilježene četiri kišne sezone bez kiša, napominjući da je suša ovih razmjera registrirana prvi put u posljednjih 40 godina.

“Prognoze meteoroloških stručnjaka pokazuju da će i kišna sezona, koja će trajati od oktobra do decembra ove godine, vjerovatno biti bez kiša,” kazala je Nullis.

Istakla je da je i 16,7 miliona ljudi u tom regionu trenutno izloženo dubokoj prehrambenoj nesigurnosti zbog velikih suša, dodajući da se predviđa da bi ta brojka nakon septembra mogla porasti i do 20 miliona.

Izvor: Agencije