Mađarska zbog ruskog patrijarha ponovo blokira sankcije Rusiji

Nakon dogovora o embargu na naftu, Mađarska traži da se sa spiska sankcioniranih skine čelnik Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril je jedan od glavnih podržavatelja agresije na Ukrajinu (EPA)

Mađarska je u srijedu, na sastanku ambasadora država članica Evropske unije, ponovo blokirala šesti paket sankcija protiv Rusije, zatraživši da se sa popisa sankcioniranih osoba skine čelnik Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, jedan od glavnih podržavatelja agresije na Ukrajinu.

Tim zahtjevom Mađarska je blokirala usvajanje šestog paketa sankcija, koji uključuje embargo na uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, nakon što je o tome postignut politički dogovor na nivou šefova država ili vlada.

Da bi taj dogovor postao zakon trebali su ga odobriti ambasadori ili ministri država članica.

Mađarska i ranije bila prepreka

Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, u toku su konsultacije s Budimpeštom kako bi se uklonila blokada, prenosi Hina.

Sastanak Corepera (Odbor stalnih predstavnika), koji čine ambasadori država članica, ponovno je zakazan za četvrtak poslije podne u Luxembourgu.

Patrijarh se smatra dugogodišnjim “saveznikom” ruskog predsjednika Vladimira Putina i postao je “jedan od glavnih podupiratelja ruske vojne agresije na Ukrajinu”, kaže se u prijedlogu sankcija EU-a.

Mađarska je i ranije bila prepreka usvajanju šestog paketa sankcija, jer je tražila izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak.

Izvor: Agencije