Izraelski vojnici ubili Palestinku na okupiranoj Zapadnoj obali

Svjedoci za Al Jazeeru kažu kako smatraju da Warasneh nije predstavljala veliku prijetnju vojnicima.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju izraelsko, kako kažu, prekomjerno korištenje sile i politiku „pucaj-da-ubiješ“ prema Palestincima (EPA)

Izraelske snage ubile su iz vatrenog oružja Palestinku u izbjegličkom kampu Arroub u Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom. Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navode kako je riječ od 31-godišnjoj Ghufran Hamed Warasneh, te kako je upucana u prsa.

U saopćenju izraelske armije se navodi kako je „napadačica sa nožem išla ka pripadniku IDF-a (izraelska vojska) koji je provodio rutinske sigurnosne aktivnosti“.

No, svjedoci za Al Jazeeru kažu kako smatraju da Warasneh nije predstavljala veliku prijetnju vojnicima, te kako je držala mali nož. Dodaje se kako je ubijena prije tri dana počela raditi za jednu radiostanicu, te kako je, prema riječima svjedoka, išla na posao.

Upucana u srce

Warasneh je ubijena malo prije 8:00 sati po lokalnom vremenu na ulazu u kamp koji se nalazi između Betlehema i Hebrona i gdje se nalazi stalna postaja izraelskih vojnika. Prebačena je u bolnicu al-Ahli u Hebronu ali je ubrzo preminula.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je kako su izraelske snage blokirale njihov pristup pogođenoj Warasneh i kako je ljekarskom timu trebalo 20 minuta da dobiju dozvolu da joj priđu.

Doktori u bolnici naveli su kako je upucana u srce.

Lokalne i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju izraelsko, kako kažu, prekomjerno korištenje sile i politiku „pucaj-da-ubiješ“ kada je riječ o odnosu prema Palestincima na okupiranim teritorijama Zapadna obala i Pojas Gaze.

Neki izraelski političari, među kojima je premijer Naftali Bennett, ohrabruju korištenje smrtonosne sile i daju naredbe da se puca na Palestince koji nisu neposredna opasnost.

Izvor: Al Jazeera