Izraelski borbeni avioni simulirali napad na iranska nuklearna postrojenja

U današnjem saopštenju izraelske vojske je navedeno da je vježba uključila “let na daljinu, dopunjavanje goriva u vazduhu i napad na udaljene mete”.

Desetine izraelskih borbenih aviona učestvovalo je u manevrima iznad Sredozemnog mora u noći između utorka i srijede, simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja (EPA)

Desetine izraelskih borbenih aviona učestvovalo je u manevrima iznad Sredozemnog mora u noći između utorka i srijede, simulirajući napad na iranska nuklearna postrojenja, prenosi Beta.

U današnjem saopštenju izraelske vojske je navedeno da je vježba uključila “let na daljinu, dopunjavanje goriva u vazduhu i napad na udaljene mete”.

Početkom maja, izraelski mediji objavili su da će u okviru velike vojne vježbe pod nazivom “Vatrene kočije” biti simuliran napad u Iranu, uključujući i nuklearna postrojenja.

U vježbi učestvuju skoro svi rodovi izraelske vojske, a usredsređena je na borbe na sjevernoj granici Izraela, pored ostalog protiv proiranskog Hezbollaha u Libanu.

Zbog neizvjesnog ishoda pregovora o povratku na nuklearni sporazum velikih sila s Iranom iz 2015. godine, kojem se Izrael protivi, izraelska vojska je pojačala pripreme za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja.

Još početkom prošle godine načelnik izraelskog generalštaba Avivi Kochavi dao je instrukcije vojsci da pripremi planove za napad na Iran, a u septembru je rekao da su pripreme uveliko ubrzane.

Naći način za napad na postrojenja pod zemljom

Vojni zvaničnici procjenjuju da neki dijelovi plana napada, koji su još uvijek u ranim fazama, mogu da budu spremni u kratkom roku, dok je za druge potrebno više od godinu dana da bi bili potpuno izvodljivi.

Izraelska vojska mora da nađe način za napad na iranska postrojenja duboko pod zemljom. To zahtijeva specijalnu municiju i taktiku, a uz to da se suprotstavi unaprijeđenoj iranskoj protivvazdušnoj odbrani.

Vježba je posebno usmjerena na pripreme za napad i, kako je navedeno, na odgovor za očekivanu odmazdu Irana i njegovih saveznika u regionu.

Ministar odbrane Benny Gantz je u utorak bio na Kipru, gde se u okviru “Vatrenih kočija” uvježbava borba protiv Hezbollaha u Libanu.

“Izraelske odbrambene snage se stalno pripremaju za operacije i razne kampanje, na raznim mjestima, i naneće ozbiljan udarac svakome ko prijeti građanima države Izrael”, rekao je Gantz, prenijeli su izraelski mediji.

Izvor: Agencije