Izraelske nevladine organizacije UN-u: Istražiti ubistvo Abu Akleh

Izrael odjek ubistva novinarke Al Jazeere smatra prolaznom epizodom kritika koja će uskoro izblijedjeti u nizu drugih incidenata i kriza, navedeno je u pismu Ujedinjenim narodima.

Shireen Abu Akleh su 11. maja ubile izraelske snage tokom vojne operacije u izbjegličkom kampu u Jeninu (Al Jazeera)

Grupa izraelskih grupa za ljudska prava, učenjaci i članovi građanskog društva formalno su zatražili da sva specijalna izvjestioca Ujedinjenih naroda istraže ubistvo palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh.

Abu Akleh, iskusnu novinarka koja je radila za Al Jazeeru, 11. maja ubile su izraelske snage tokom vojne operacije u izbjegličkom kampu u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abu Akleh, koja je nosila prsluk sa oznakom “Press“ i šljem, pogođena je u potiljak.

Pismo, koje su potpisale grupe “Pogled u oči okupacije“, “Majke protiv nasilja“ i “Machsom Watch“, adresirano je na specijalnog izvještača UN-a o vansudskim i proizvoljnim ubistvima Morrisa Tidballa-Binza i specijalnu izvjestiteljicu na okupiranom palestinskim teritorijama Francescu Albanese.

‘Imunitet s nikakvom odgovornošću’

U dopisu se navodi niz slučajeva u kojima su palestinski novinari upucani ili ozlijeđeni bez ikakve odgovornosti.

Najmanje 45 novinara ubile su izraelske snage od 2000. godine, prema palestinskom Ministarstvu informacija.

Nijedan izraelski vojnik nije smatran odgovornim za ubistvo pripadnika medija.

“Pošto Izrael uživa stopostotan imunitet s nikakvom odgovornošću prema međunardnoj zajednici, dosadašnja iskustva nam govore da Država Izrael neće niti otvoriti istragu o ubistvu, iz straha da će ugroziti svoj PR“, piše u pismu.

“Prema našem shvatanju, Izrael odjek ubistva Abu Akleh smatra prolaznom epizodom kritika koja će uskoro izblijedjeti u nizu drugih incidenata i kriza širom svijeta, poput rata u Ukrajini“, dodaje se.

Specijalna izvjestiteljica Albanese podzravila je pismo koje je naslovljeno na nju.

‘Okupacija i ugnjetavanje Palestinica’

“Trenutno razmatramo najefikasniji način akcije. Poziv izraelskih učenjaka i aktivista je značajan. To je podsjećanje da izraelsko-palestinsko pitanje ne treba i ne smije biti tretirano kao ‘tvrdoglavi konflikt’ između dva naroda, izazvanog zbog nepomirljivog rivalstva i osjećaja identiteta“, rekla je Albanese za Al Jazeeru.

“Princijpijelni Izraelci, ne samo iz nevladinih organizacija, koji su već angažirane s Palestincima u potrazi za pravdom i odgovornošću, protive se okupaciji i ugnjetavanju Palestinica i traže kraj toga. Ovo je prema mom mišljenju najčvršći savez koji bi trebao utabati put prema miru“, dodala je.

Izraelska vojska objavila je da neće otvoriti istragu o ubistvu Abu Akleh.

Izvor: Al Jazeera