Erdogan: Obustavljamo pregovore s Grčkom

Nakon što su se tenzije između dvije zemlje rasplamsale, njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke.

Više ne vodimo bilateralne razgovore s Grčkom, rekao je Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da ta zemlja obustavlja pregovore s Grčkom, dijelom i zbog spora s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i onoga što Ankara naziva kršenjem zraćnog prostora.

Prošle godine, nakon petogodišnje pauze, dvije članice NATO-a nastavile su razgovore o rješavanju problema u Sredozemnom moru i drugim bilateralnim pitanjima.

Erdogan je u Parlamentu poručio da je Turska otkazala platformu bilateralne saradnje, nazvanu Strateško vijeće na visokom nivou, s Grčkom i dodao da Ankara želi vanjsku politiku koja “ima jak karakter”, prenosi Tanjug, pozivajući se Reuters.

“Stalno nam pravite predstave sa svojim avionima”, rekao je on, misleći na spor oko zračnog prostora oko otoka u Egejskom moru.

Upozorio je Grčku da se ne pokušava igrati s Turskom.

Za Erdogana grčki premijer ‘više ne postoji’

“Umorit ćete se i zaglavit ćete na putu. Mi više ne vodimo bilateralne razgovore s vama”, kazao je turski predsjednik.

Zemlje su dugo bile u sukobu oko niza pitanja kao što su pomorske granice, preklapanja potraživanja oko njihovih kontinentalnih pojaseva, zračnog prostora, migranata i etnički podijeljenog Kipra.

Tenzije su ponovo “buknule” prošle sedmice, kada je Erdogan rekao da grčki premijer “više ne postoji” za njega, optužujući ga da pokušava blokirati prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Mitsotakis je u utorak, nakon samita lidera Evropske unije, kazao kako je obavijestio kolege iz EU-a o “agresivnosti” Turske i “provokacijama koje ne mogu tolerirati Grčka ili EU”.

Scholz: Turska da se uzdrži od provokacija

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je u srijedu Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke, jer su se tenzije između dvije zemlje rasplamsale, saopćio je glasnogovornik njemačke vlade.

“Kancelar je mišljenja da je, s obzirom na trenutnu situaciju, neophodno da svi saveznici u NATO-u budu složni i uzdrže se od međusobnih provokacija”, izjavio je glasnogovornik na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Reuters.

Naveo je da “uzurpiranje grčkog zračnog prostora i letenje iznad grčkih otoka nije uredu i da to djeluje kontraproduktivno i protivno duhu Alijanse”.

Njemačka je posvećena rješavanju otvorenih pitanja između Grčke i Turske direktnim dijalogom između te dvije zemlje, a na osnovu međunarodnog prava, navodi se u saopćenju njemačke vlade i ističe da ona “ne može prihvatiti dovođenje u pitanje suvereniteta država članica EU-a”.

Izvor: Agencije