Biden najavio kongresnu debatu o oružju

Američki zakonodavci su više puta propustili da pooštre zakone o oružju nakon masovnih pucnjava tokom protekle decenije.

'Postoji strašno mnogo patnje, mnogo toga se može spriječiti', kazao je Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u utorak da planira razgovore sa kongresmenima o oružju nakon prošlosedmične pucnjave u osnovnoj školi u teksaškom gradiću Uvalde u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje nastavnika.

“Postoji strašno mnogo patnje. Mnogo toga se može spriječiti”, rekao je Biden tokom sastanka sa novozelandskom premijerkom Jacindom Ardern u Ovalnom kabinetu Bijele kuće, prenosi Reuters.

Ardern je izrazila saučešće porodicama žrtava pucnjave u Teksasu i u Bufffalu u kojoj je 14. maja poginulo 10 ljudi, prenosi Tanjug.

Zabrana za oružje

Nakon masakra 2019. godine u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojem je naoružani napadač ubio 51 muslimana, Ardern je uvela zabranu nošenja poluautomatskog vatrenog oružja, što je u velikoj suprotnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je takvo oružje dozvoljeno uprkos brojnim masovnim ubistvima.

Američki zakonodavci su više puta propustili da pooštre zakone o oružju nakon sličnih masakara tokom protekle decenije, navodi Reuters.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abbott više puta je rekao nakon pucnjave u školi u Uvaldeu da propisi o oružju “nisu rješenje”, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije