Von der Leyen: Napredak u razgovorima s Orbanom o embargu na naftu

Mađarska neće dati pristanak na prijedlog Komisije o sankcijama protiv Rusije jer joj on stvara problem a ne nudi rješenje, rekao je šef mađarske diplomatije.

Von der Leyen će s Viktorom Orbanom razgovarati o prijedlogu šestog paketa sankcija Rusiji (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kaže da je postigla napredak u razgovorima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o embargu na rusku naftu u cijeloj Evropskoj uniji.

“Večerašnji razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom bio je od pomoći da se razjasne pitanja u vezi sa sankcijama i energetskom sigurnošću”, napisala je Von der Leyen na Twitteru.

“Napravili smo napredak, ali potrebno je još rada”, dodala je.

Von der Leyen je u ponedjeljak navečer u Budimpešti razgovarala s mađarskim premijerom o “sigurnosti energetske opskrbe Evrope”, najavio je ranije njen glasnogovornik, dok Mađarska blokira prijedlog o embargu na uvoz ruske nafte.

Von der Leyen je s Orbanom razgovarala o prijedlogu šestog paketa sankcija koji je predstavila prošle sedmice u Strasbourgu, u kojem dio čini embargo na uvoz nafte iz Rusije, izvijesio je AFP, prenosi Hina.

Evropska komisija je u srijedu predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

Do posjete Budimpešti je došlo dok se nastavljaju pregovori 27-orice i Evropske komisije kako bi došlo do dogovora o novim sankcijama. Tokom vikenda dogovora nije bilo jer Mađarska, Slovačka i Češka nastavljaju tražiti širi opseg izuzeća iz zabrane uvoza ruske nafte.

Mađarsko protivljenje ruskim sankcijama

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto zaprijetio je vetom na paket u sadašnjem obliku jer bi on izazvao goleme ekonomske posljedice u Mađarskoj.

“Mađarska neće dati pristanak na prijedlog Komisije o sankcijama protiv Rusije jer joj on stvara problem a ne nudi rješenje”, rekao je šef mađarske diplomatije kojeg je citirao glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs.

Orban je prošle sedmice za planirani embargo rekao da bi imao posljedice “atomske bombe po ekonomiju Mađarske i uništio našu stabilnu energetsku opskrbu”.

Jednoglasna podrška 27-orice potrebna je da bi se sankcije usvojile.

U prijedlogu su predviđena izuzeća ali su ih Mađarska i Slovačka ocijenile nedostatnim. Te dvije zemlje kao i Češka ovisne su o uvozu ruske nafte i teško im je brzo osigurati alternativne dobavne pravce. U međuvremenu, za izuzeće je interes izrazila i Bugarska.

Budimpešta traži odgodu od pet godina, piše France presse.

Kako je pojasnio jedan evropski diplomat za tu agenciju, Mađarska bi za sigurnu opskrbu naftom trebala novi naftovod koji bi je povezao s Hrvatskom koja ima pristup moru. Stoga traži garancije da će se Zagreb angažirati na izgradnji te infrastrukture kao i garancije o evropskim finansijskim sredstvima.

Izvor: Agencije