Ruska blokada ukrajinskih luka diže cijene hrane

Zvaničnici Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu vide male izglede za značajno smanjenje cijena hrane sve dok traje ruska invazija na Ukrajinu.

U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi se mogle izvesti (AP)

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) saopćila je da su se globalne cijene hrane stabilizirale prošlog mjeseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabilježen najveći skok cijena hrane ikada.

Zvaničnici FAO-a vide male izglede za značajno smanjenje cijena hrane sve dok traje ruska invaziija na Ukrajinu.

Obje zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 posto isporuka suncokretovog ulja, prenosi Beta, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Zamjenik direktora FAO-a u odjeljenju za tržišta i trgovinu Jozef Schmidhuber rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbjednost hrane.

Kazao je da siromašne zemlje najviše pate jer im se cijene kreira tržište.

Nema otvaranje žitnog koridora

“U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi se mogle izvesti, ali ne mogu napustiti zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vrijeme nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine”, rekao je on.

Schmidhuber napominje da bi 14 miliona tona žitarica trebalo biti dostupno za izvoz nakon što ljetni usjevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini budu požnjeveni u julu i augustu, ali da nema dovoljno skladišnih kapaciteta i da je neizvesno šta će se desiti u narednih nekoliko mjeseci dok se sukob nastavlja.

“I ono što, također, vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportirae u Rusiju… Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore… I sve to može imati utjecaja na poljoprivrednu proizvodnju”, zaključio je Schmidhuber.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada