Putin na Paradi pobjede pravdao invaziju na Ukrajinu: Oduprli smo se agresiji

Zemlje NATO-a nisu nas željele čuti, imale su potpuno druge planove, a pripreman je napad na Krim, rekao je u govoru ruski predsjednik.

Predsjednik Rusije je rekao da se, nakon nestanka SSSR-a, SAD ponašao ekskluzivno, ponižavajući cijeli svijet i svoje satelite (AFP)

Rusija 77. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu, u kojem je tadašnji SSSR izgubio 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili, obilježava u ponedjeljak tradicionalnom centralnom vojnom paradom na Crvenom trgu, ali u specifičnim okolnostima, zbog invazije na Ukrajinu, koja traje duže od 70 dana.

Parada je počela u 9:00 ujutro.

Kroz vrata Spasiteljeve kule na Crveni trg izašao je automobil s brojem 0001m u kojem je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je i domaćin skupa.

Parada, koju je vodio komandant Kopnene vojske, general armije Oleg Saljukov, počela je iznošenjem ruske zastave i Zastave pobjede, uz zvuke pjesme Sveti rat.

Crvenim trgom defiluje 11.000 hiljada vojnika i 131 jedinica naoružanja
(Reuters)

Na tribinama nije bilo gostiju iz inostranstva, a iz Kremlja je to objašnjeno činjenicom da nije riječ o jubilarnoj godišnjici, prenosi Tanjug.

I da je riječ o jubileju, pitanje je koliko bi gostiju bilo, pošto je ovogodišnja parada održana u trenutku dok traje invazija na Ukrajinu, koju je Moskva počela 24. februara i naziva je “specijalnom vojnom operacijom”.

Cilj invazije je, prema Moskvi, “denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine”, kao i “zaštita stanovništva Donbasa”, dok je većina zemalja Zapada rusku intervenciju osudila kao agresiju na Ukrajinu.

Putin: Borba za otadžbinu i budućnost

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je, tokom govora, da se “Rusija preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina prava odluka, jer je NATO nije želio čuti”, no, nije iznio nikakve ratne procjene.

Putin je na paradi kazao da se milicije u Donbasu i vojnici koji se bore u Ukrajini “bore za otadžbinu i budućnost”, da u svijetu ne bude mjesta za “dželate i naciste”.

Predsjednik Rusije je rekao da se, nakon nestanka SSSR-a, SAD ponašao ekskluzivno, ponižavajući cijeli svijet i svoje satelite, ali da je Rusija drugačija zemlja.

Cilj invazije je, prema Moskvi, ‘denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine’ (Reuters)

“Zemlje NATO-a nisu nas željele čuti, imale su potpuno druge planove, a pripreman je napad na Krim”, kazao je ruski lider.

Dodao je da je NATO počeo raspoređivati vojnu infastrukturu na granicama Rusije.

Sukob u Ukrajini traje već više od 70 dana i za sada niko ne može reći kako će završiti.

Proglašenje rata Ukrajini?

Ovogodišnja Parada pobjede u Moskvi i obraćanje ruskog predsjednika očekivani su se s posebnom pažnjom.

U zapadnim medijima špekulacije o tome šta će se desiti 9. maja idu iz krajnosti u krajnost – od toga da je cilj Moskve da do Dana pobjede okonča sukob u Ukrajini, pa do toga da će Putin tada proglasiti rat Ukrajini i objaviti opću mobilizaciju.

Parade su održane i u 28 ruskih gradova.

Okupljanje je organizovano i u Vladivostoku na krajnjem istoku zemlje (AFP)

Crvenim trgom prodefiliralo je 11.000 vojnika i 131 jedinica naoružanja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je zračni dio parade otkazan zbog vremenskih prilika.

Za vrijeme SSSR-a Parada pobjede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije