Macron želi formirati ‘Evropsku političku zajednicu’ paralelno s EU-om

Nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak desetljećima, rekao je francuski predsjednik koji predlaže novi model saradnje sa zemljama koje pretenduju postati članice Unije.

Macron: Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u ponedjeljak u Strasbourgu za stvaranje “Evropske političke zajednice” kako bi se povećala saradnja EU-a s drugim evropskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU-u nije realno u skorijoj budućnosti.

„Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika, ali je Evropa postavila ljestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak desetljećima“, kazao je Macron na konferenciji za medije nakon završne svečanosti povodom završetka Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

Ranije je u svom govoru u Evropskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.

Politička i sigurnosna saradnja

S tim bi zemljama Evropska unija sarađivala o političkoj saradnji i „kolektivnoj sigurnosti“, što je, prema Macronu, „korak prema sigurnosnoj arhitekturi koju trebamo“.

Format saradnje s drugim evropskim zemljama samo kroz evropske integracije blokira u određenoj mjeri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsjednik.

„Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze“, kazao je Macron.

Izvor: Agencije