Kineske snage izvele još jednu rundu vježbi u blizini Tajvana

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob u Ukrajini da napravi sličnu vojnu akciju na otoku koji smatra svojom teritorijom.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije Kine navela je da su sredstva mornarice i avijacije izvela vježbe na istoku i jugozapadu Tajvana (EPA - Ilustracija)

Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vježbi u blizini Tajvana prošle sedmice kako bi poboljšale zajedničke borbene operacije, potvrdila je Narodnooslobodilačka armija Kine.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke armije navela je da su sredstva mornarice i avijacije izvele vježbe od petka do nedjelje na istoku i jugozapadu Tajvana kako bi “dalje testirala i poboljšala zajedničku borbenu sposobnost više službi i naoružanja”, javlja Reuters.

Odgovarajući na pitanja u parlamentu, tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu rekao je da Kina i dalje predstavlja prijetnju.

“Ipak, imamo odlučnost da branimo svoju zemlju”, poručio je Wu.

Upozorenje Tajvana

Tajvanske zračne snage su u petak pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu protivzračne odbrane, saopštilo je ministarstvo odbrane u Taipeiu.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob u Ukrajini da napravi sličnu vojnu akciju na otoku koji smatra svojom teritorijom, iako vlada u Taipeiu nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada