Filipinci biraju novog predsjednika

Stanovnici otočke države u ponedjeljak biraju nasljednika predsjednika Rodriga Dutertea, u anketama vodi sin bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa.

Pravo glasa ima više od 67 miliona Filipinaca (EPA)

Filipinci u ponedjeljak biraju nasljednika predsjednika Rodriga Dutertea, a u anketama vodi sin bivšeg diktatora Ferdinanda Marcosa.

Ankete uoči općih izbora prednost daju bivšem senatoru Ferdinandu “Bongbongu” Marcosu mlađem, sinu nekadašnjeg filipinskog diktatora Marcosa, zbačenog prije 36 godina.

S velikom razlikom prati ga potpredsjednica Leni Robredo, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Analitičari smatraju kako bi se Marcosovi protivnici mogli udružiti i stati iza nje kako bi zaustavili povratak na vlast dinastije bivšeg diktatora.

Nasilje i optužbe o prevari

Pravo glasa ima više od 67 miliona Filipinaca, a u ponedjeljak biraju predsjednika, potpredsjednika, polovicu 24-članog Senata, više od 250 predstavnika u Kongresu i hiljade lokalnih dužnosnika.

Glasanje će trajati do 19:00 sati po lokalnom vremenu, no izborna komisija mogla bi produžiti taj rok ako ljudi i dalje budu čekali u redu.

Snage sigurnosti stavljeni su u stanje visoke pripravnosti uoči izbora, koji su u otočkoj državi tradicionalno obilježeni nasiljem i optužbama o prevari.

Izvor: Al Jazeera i agencije