Zelenski informirao Plenkovića o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije

Uz predsjednika hrvatske Vlade Plenkovića u Ukrajinu je doputovao i ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman.

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Evrope te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije (Twitter)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade, prenosi Hina.

“Predsjednik Zelenski informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje”, napisao je Plenković.

“Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put”, dodao je.

Plenković doputovao u Ukrajinu

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom, priopćeno je iz Vlade, javlja Hina.

Uz predsjednika hrvatske Vlade je i ministar vanjskih i evropskih poslova te zemlje Gordan Grlić Radman.

“Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica”, navodi u saopćenju Vlada.

Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku evropskog puta Ukrajine.

Posjet uoči Dana Evrope

Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Evrope te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Prije vojne invazije, predsjednik Vlade boravio je u službenom posjetu Ukrajini u decembru 2021, a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u augustu 2021.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je ambasadorica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Ambasadu RH u Ukrajini.

Izvor: Agencije