G7: Pojačaćemo ekonomsku izolaciju Rusije

Lideri G7 su u saopštenju naveli da su posvećeni postepenom ukidanju zavisnosti od ruskih energenata, u šta ulazi i zabrana uvoza ruske nafte.

Nastavićemo da pojačavamo našu kampanju protiv finansijske elite i članova porodice koji podržavaju Putina (EPA)

Lideri grupe G7 su u današnjem zajedničkom saopštenju naveli da će pojačati ekonomsku izolaciju Rusije i pojačati kampanju protiv ruske elite koja podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Tanjug.

Nakon onlajn sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, lideri G7 su rekli da bi trebalo odsjeći ključne službe na koje se Moskva oslanja, što bi pojačalo izolaciju Rusije “u svim sektorima njene ekonomije”, prenio je Reuters.

Lideri G7 su u saopštenju naveli da su posvećeni postepenom ukidanju zavisnosti od ruskih energenata, u šta ulazi i zabrana uvoza ruske nafte.

“Nastavićemo da pojačavamo našu kampanju protiv finansijske elite i članova porodice koji podržavaju Putina u njegovom ratnom pohodu i rasipanju novca ruskog naroda”, ističe se u saopštenju.

SAD uvele sankcije za tri ruske TV stanice

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije protiv tri ruske televizijske stanice i zabranile građanima SAD da pružaju knjigovodstvene i savjetničke usluge Rusima, a sankcionlisali su i bord Gasprombanke zbog napada Rusije na Ukrajinu.

Mjere izrečene protiv rukovodilaca Gasprombanke bile su prve usmjerene protiv ruskog gigantskog izvoznika gasa, jer su SAD i njihovi saveznici dosad izbjegavali da preduzmu korake koji bi mogli da dovedu do prekida isporuke gasa Evropi, glavnom ruskom kupcu, prenio je Reuters.

“Ovo nije potpuna blokada. Ne zamrzavamo imovinu Gasprombanke, niti branimo bilo kakve transakcije sa tom bankom. Međutim, stavljamo do znanja da Gasprombanka nije sigurno utočište i zato sankcionišemo neke od njihovih vodećih rukovodilaca”, kazao je visoki predstavnik administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Osam rukovodilaca Sberbanke su takođe dodati na listu, kao i Moskovska industrijalna banka i 10 podružnica.

“Nove kaznene mjere su isključivo usmjerene ka degradiranju Putinovog ratnog pohoda. EU radi u tandemu sa nama po pitanju dodatne kontrole hemikalija koje su direktno uključene u ruski vojni poduhvat”, dodao je zvaničnik.

Izvor: Agencije