SAD nudi garancije Švedskoj i Finskoj podnesu li zahtjev za NATO

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja NATO-u.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o pristupanju NATO-u (EPA - Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države čvrsto su uvjerene da mogu otkloniti svaki razlog za zabrinutost za sigurnost Švedske i Finske u razdoblju nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u, a prije nego što budu primljene u savez, saopćila je Bijela kuća.

Švedska i Finska zabrinute su da bi mogle biti izložene ruskim prijetnjama u procesu pridruživanja, koji bi mogao trajati i do godinu dana, sve dok ga ne odobri svih 30 članica NATO-a, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo pronaći načina da otklonimo svaki razlog za zabrinutost koji bi te zemlje mogle imati u razdoblju između podnošenja zahtjeva za članstvom u NATO-u i službenog ulaska u savez”, rekla je na brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Uskoro odluka

Očekuje se da će Švedska i Finska ovoga mjeseca donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde rekla je nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u srijedu da je dobila sigurnosne garancije, ali nije iznosila pojedinosti.

Švedski ministar odbrane prošlog je mjeseca rekao da bi zahtjev mogao izazvati niz reakcija iz Rusije, uključujući kibernetičke napade i hibridno ratovanje – poput propagandnih kampanja – kako bi narušila švedsku sigurnost.

Izvor: Agencije