Deseci civila evakuisani iz Azovstala

Zamjenica premijera Ukrajine optužila je ruske snage da su stalno kršile prekid vatre koji je Moskva uvela za vrijeme evakuacije.

Evakuacija bi trebala biti nastavljena u subotu ujutro (Reuters)
  • Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov izjavio je kako NATO ne shvata prijetnju nuklearnim ratom dovoljno ozbiljno.
  • Savjetnik gradonačelnika: Okupatorske ruske snage u Mariupolju pretvorile su grad u ‘konc-logor’ koristeći politiku filtracije.
  • Predsjednik Regionalnog vijeća Hersona navodi kako ruske okupatorske snage pripremaju područje za proslavu 9. maja.
  • Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je kazao kako ruske snage ne prestaju granatirati čeličanu Azovstal.
  • Nastavljena evakuacija civila iz Azovstala.

Najnovije vijesti iz Ukrajine čitajte u nastavku:


Zamjenica premijera Ukrajine: iz Azovstala evakuisano 50 civila

Pedeset civila evakuisano je u novom velikom konvoju iz velikog kompleksa čeličane Azovstal, posljednjeg uporišta otpora ukrajinskih snaga u Mariupolju, lučkom gradu pod opsadom ruskih trupa, rekala je ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk.

“Danas smo uspjeli izvući 50 žena, djece i starijih ljudi iz Azovstala. Sutra ujutro nastavljamo operaciju evakuacije”, rekla je Vereščuk na Telegramu.

Ona je optužila ruske snage da su stalno kršile prekid vatre koji je Moskva uvela za vrijeme evakuacije.

“Evakuacija je prema tome bila izuzetno spora”, rekla je.


Nastavljena evakuacija civila iz Azovstala

Nastavljena je evakuacija civila zatočenih u čeličani Azovstal u Mariupolju.

Najmanje 25 civila, među kojima su i djeca, evakuisano je iz kompleksa Azovstal, koji je pod opsadom ruskih snaga, u grad Bezimene, koji je pod ruskom kontrolom.

(Reuters)

Zelenski: Više od pola miliona Ukrajinaca deportovano u Rusiju

Više od 500.000 Ukrajinaca deportovano je u Rusiju od početka ruskog napada na tu zemlju, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom video obraćanja parlamentu Islanda.

“Bili su primorani da odu tamo. Oduzeta su im dokumenta i sredstva komunikacije. Poslati su u daleke regione te strane zemlje da bi tamo bili asimilirani”, rekao je Zelenski, prenio je Guardian.

U govoru pred islandskim parlamentom Zelenski je istakao vjekovne veze između dvije zemlje i zahvalio Islandu zbog podrške sankcijama koje su uvedene Rusiji.


Biden i drugi lideri Grupe G7 u nedjelju razgovaraju sa Zelenskim

Američki predsjednik Joe Biden i drugi lideri Grupe G7 razgovarat će sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim na virtualnom sastanku u nedjelju, saopštio je portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Rusija je pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, kako Moskva navodi, radi demilitarizacije i denacifikacije te zemlje, prenio je Reuters.


Premijerka Finske: Uskoro odluka o pristupanju NATO-u

Očekuje se da će odluka o pristupanju Finske NATO-u biti donijeta u bliskoj budućnosti, saopštila je finska premijerka Sanna Marin, prenosi Tass.

“Mislim da će odluka o ulasku u NATO biti donijeta uskoro u budućnosti”, rekla je Marin u intervjuu za japanski poslovni dnevnik Nikkei uoči posjete Japanu.

Prema njenim riječima, Finska “ne može zadržati odnose sa Rusijom kao ranije, zbog napada na Ukrajinu”.


Mediji: Potopljena ruska fregata Admiral Makarov

Prema navodima ukrajinskih medija u petak, još jedan ruski brod u Crnom moru je bio meta ukrajinskog projektila.

Novinska agencija UNIAN, pozivajući se na državnu društvenu mrežu Dumska, navodi kako je riječ o fregati klase „Burevestnik“ koji je u podne bio lociran kod Zmijskog otoka.

Dalje se navodi kako je vojni portal Gruz200, koji inače kotira kao jako pouzdan, prenio izjavu izvora iz mornarice da je brod pogođen protivbrodskim projektilom Neptun.

Dumska također piše, prenose dalje portali, da je korišten Neptun, te kako „veliki broj“ ruskih letjelica nadlijeće brod.

Portal za praćenje morskog saobraćaja piše kako je ruski spasilački brod, identificiran kao SPK-46150, primijećen na ruti ka Zmijskom otoku i lokaciji fregate.

Mediji prenose kako nema potvrde iz redova Ukrajinskih oružanih snaga (UAF) niti iz ruske vojske.

Grafički izvor podataka na internetu u stvarnom vremenu Livemap navodi kako je riječ o fregati klase Admiral Grigorijevič, dok je zastupnik ukrajinskog Parlamenta Oleksij Hončarenko utvrdio kako je riječ o bojnom brodu Admiral Makarov za koji se zna da djeluje na zapadu Crnog mora više od mjesec dana.

Britanski Independent je objavio, pozivajući se na ukrajinske izvore i medije, kako je Admiral Makarov pogođen i da gori.


Rusija: Poljska bi mogla biti ‘izvor prijetnje’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kritizirao je Poljsku zbog njene, kako je rekao, neprijateljske retorike, dodavši kako bi Varšava mogla biti „izvor prijetnje“.

Poljska je pozvala Evropsku uniju da pojača sankcije Moskvi, kao i NATO da naoruža Ukrajinu u borbi protiv ruskih snaga koje su ušle na istok ove države.

Ministrica okoliša i klime Anna Moskwa kazala je: „Poljska ponosna što je na Putinovoj listi neprijateljskih država“.


AI: Odgovorni za zločine u Ukrajini moraju biti izvedeni pred lice pravde

Amnesty International saopštio je danas da je ta organizacija dokumentovala veliki broj ratnih zločina u oblasti glavnog grada Ukrajine, uključujući proizvoljna pogubljenja, bombardovanja i mučenje.

“Obrazac zločina koje je počinila ruska vojska, koji smo dokumentovali, uključuje protivpravne napade i namerna ubistva civila. Od vitalnog je značaja da svi odgovorni, uključujući one koji se nalaze u komandnom lancu, budu izvedeni pred lice pravde”, navela je generalna sekretarka organizacije Anjes Kalamar.

Iz Amnesty International je saopšteno da su prikupljeni dokazi i svjedočenja u osam gradova u blizini Kijeva, uključujući Buču.

Nakon opsade, pa povlačenja ruske vojske iz Buče, ukrajinske vlasti zatekle su likvidirane civile na ulicama i u masovnim grobnicama, a nekima su bile vezane ruke.

Regionalni guverner Kijeva Oleksandar Pavljuk rekao je da je u regionu oko Kijeva pronadjeno najmanje 1.235 tijela civila.

(AP)

Medvedev: Orbanovo odbijanje da podrži energetski embargo Rusiji hrabar potez

Zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev pohvalio je danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog njegovog odbijanja da podrži embargo na isporuke ruskih energenata i ocijenio da je to “hrabar potez za nijemu Evropu”.

“Mađarski premijer Viktor Orban napravio je hrabar potez za nijemu Evropu. Odbio je da podrži energetski embargo koji bi bio štetan po njegovu ekonomiju i sumanute sankcije protiv vjerskih ličnosti”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev je rekao da su “najrazumniji lideri zemalja EU možda odlučili da prestanu da ćutke hodaju ka provaliji zajedno sa sterilizovanim evropskim stadom koje američki pastir vodi na klanje”.

Orban je ranije saopštio da Budimpešta neće podržati zabranu ruskih zaliha energenata niti sankcionisati patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila jer su sankcije EU protiv ruskog energetskog sektora crvena linija za Mađarsku.

(EPA)

Johnson: Britanija će intenzivirati pomoć Ukrajini

Britanija će sve više i više pomagati Ukrajini i to će trajati sve dok joj je pomoć potrebna, izjavio je britanski premijer Boris Johnson na londonskom donatorskom skupu pod nazivom “Hrabra Ukrajina”.

“Šta god Putin pokušao da uradi ukrajinskom narodu, on nikada neće slomiti njegov duh”, naveo je Johnson, prenosi Guardian.

Britanski premijer je pohvalio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekavši da je on “zaista jedan od najnevjerovatnijih lidera modernog doba”.

On je naveo da je cilj događaja “Hrabra Ukrajina” prikupljanje “vitalnih sredstava za humanitarni odgovor na sukob“, prenosi britanski list.


Njemačka Ukrajini šalje moćne samohodne haubice

Njemačka će isporučiti Ukrajini sedam moćnih samohodnih haubica kako bi joj pomogla u odbrani od Rusije, saopćila je danas njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Lambrecht je rekla kako će ukrajinski vojnici biti obučeni u Njemačkoj da koriste samohodnu artiljeriju Panzerhaubitze 2000 koja „može precizno ispaljivati municiju na udaljenosti do 40 kilometara“.

Njemačka je pojačala svoju materijalnu podršku Ukrajini posljednjih sedmica, nakon što je prvobitna uzdržanost Vlade da osigura teško naoružanje izazvala široke kritike.

Riječ je o moćnim haubicama Panzerhaubitze 2000 (EPA)

Rusija: Uništeno skladište municije i ukrajinski avioni

Rusija je saopćila kako je projektilima uništila veliko skladište municije u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, objavilo je njeno Ministarstvo odbrane.

Iz Moskve također navode kako je njena zračna odbrana oborila dva ukrajinska aviona, Su-25 i MiG-29 u istočnoj regiji Luganjsk.


Pentagon: Nismo Ukrajini dali informacije o Moskvi

Pentagon je negirao tvrdnje da je Ukrajini omogućio informacije kako da potopi krstaricu Moskva koja je bila vodeći brod ruske flote u Crnom moru, saopćio je sekretar John Kirby, prenosi agencija Beta pozivajući se na Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je saopćila da je sredinom aprila pogodila rusku krstaricu Moskva sa dvije protivbrodske rakete Neptun (EPA)

Kirby je sinoć rekao da SAD nije bio uključen u odluku Ukrajinaca da napadnu brod ni u operaciju koju su oni izveli, niti da je imao prethodnu spoznaju o namjeri Ukrajine da gađa brod. Naglasio je kako Ukrajinci imaju vlastite obavještajne sposobnosti za praćenje i gađanje ruskih mornaričkih brodova, „kao što su to učinili u ovom slučaju“.

Ukrajina je saopćila da je sredinom aprila pogodila rusku krstaricu Moskva sa dvije protivbrodske rakete Neptun. Brod je potonuo dok su ga vraćali natrag u luku na popravak. Rusija je 14. aprila priznala da je Moskva potonula, pripisujući katastrofu eksploziji municije. Zvanična Moskva je tada saopćila da je svih 500 članova posade spašeno nakon eksplozije 13. aprila.


Luganjsk se sprema za jače ruske napade

Ruske snage će pojačati svoj napad na jugoistočnu regiju Luganjsk, navodi guverner regije Sergej Hajdaj u petak.

„Pripremamo se za još jače napade u naredna tri do četiri dana“, istakao je on.

Dodao je kako će Rusije „fokusirati svoje napore“ kako bi zauzeli strateške gradove Severodonjeck i Popasna kako bi okružili ukrajinske snage u regiji koju dijelom kontroliraju proruski separatisti od 2014. godine.

Hajdaj govori kako je Popasna „sravnjena sa zemljom“ nakon višesedmičnog neselektivnog ruskog bombardiranja koje je uništilo većinu stambenih zgrada i kuća.

Ukrajinski vojnik u Lisičansku nakon ruskog napada (Reuters)

Zvaničnici: Rusi nameću poreze i popisuju zemlju u okupiranom Zaporožju

Ruska „administracija“ u okupiranim dijelovima južne ukrajinske regije Zaporožje primorava lokalno stanovništvo da preregistriraju svoje poslove, plate poreze i prijave zemljište koje obrađuju, navode u petak odbrambeni zvaničnici.

Poslovni ljudi u gradu Energodaru, gdje se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, koji odbiju preregistrirati svoje poslove gube dozvolu za rad, navode iz Administracije ukrajinske odbrane regije.

U gradu Mihajlivka, poslovni obrti se registriraju i oporezuju „u skladu sa okupatorskim pravilima“ dok u selu Černihivka farmeri moraju prijaviti zemlju koju posjeduju i iznajmljuju prije nego dobiju dozvolu za obradu.


Zvaničnik: U toku novi pokušaj evakuacije iz Azovstala

Viši ukrajinski zvaničnik kazao je kako je „trenutno“ u toku novi pokušaj evakuacije civila zarobljenih, zajedno sa ukrajinskim borcima, u čeličani Azovstal u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju.

Andrij Jermak, šef predsjedničkog osoblja, nije dao više detalja o tome šta novi napori na evakuaciji predstavljaju.

„Nova etapa spašavanja našeg naroda iz Azovstala je u toku trenutno. Kasnije ćemo dati više informacija o rezultatima“, naveo je on u petak.

Žestoke borbe u čeličani (AP)

Guverner: Dvoje poginulo u granatiranju Luganjska

Dvije osobe su poginule uslijed granatiranja Luganjska, kazao je guverner ove ukrajinske regije Sergej Hajdaj.

„Šesnaest puta je neprijatelj pucao na stambena područja i infrastrukturu. Oštećeno je 12 zgrada, trafostanica, kao i kompleks komercijalnih pogona“, naveo je on.

„Još sedam kuća je uništeno u Rubižnima, dvije u Novodružesku. Bilježi se razaranje u Lisičansku, Orehovu, Gornem i Popasni.“


Zvaničnik: Mariupolj je konc-logor

Okupatorske ruske snage u Mariupolju pretvorile su grad u ‘konc-logor’ koristeći politiku filtracije, kaže savjetnik gradonačelnika ovog ukrajinskog grada.

„Ni na ulici ne smijete biti ako nemate kod sebe dva dokumenta: jedan o prolasku kroz filtraciju, a drugi je opća dozvola da budete na ulici“, govori Petr Andrjuščenko za ukrajinski radio.

On je dodao kako je više od dvije hiljade muškaraca prebačeno u rusku regiju Bezimjanoje „u takozvani filtracijski kamp“ i tamo se nalaze sedmicama.


Zvaničnik: Ruske snage spremaju Herson za proslavu 9. maja

Predsjednik Regionalnog vijeća Hersona navodi kako ruske okupatorske snage pripremaju područje za proslavu 9. maja.

Oni tjeraju građane da „uče slogane, pjesme i plesove“, kazao je Oleksandr Samojlenko za kijevsku novinsku agenciju Unian.

„No, danas čak dovode glumce sa Krima i iz drugih regija jer glumci iz Hersona odbijaju učestvovati u ovim fantazmagorijama“, dodao je.

Protest protiv ruske okupacije na Trgu slobode u Hersonu (AP)

Pentagon: Nema indikacija da Bjelorusija planira ući u rat

Press sekretar Pentagona John Kirby rekao je kako nema pokazatelja da Bjelorusija planira umiješati se u rat u Ukrajini.

Komentirajući vježbe bjeloruskih oružanih snaga, on je rekao novinarima: „Pustit ću da oni govore o svojim vježbama, no nema indikacija da se planiraju ili namjeravaju direktno umiješati u rat u Ukrajini“.

Kirby je također potvrdio kako SAD ne vidi promjene ponašanja ruskih snaga niti „agresivni momentum“ pred 9. maj, te dodao je kako „Rusi nisu zabilježili napredak koji su očekivali imati do sada“ u Donbasu.


Ruski diplomata: Nuklearni rat se ‘nikada ne smije desiti’

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov izjavio je kako NATO ne shvata prijetnju nuklearnim ratom dovoljno ozbiljno i kako „ne bi bilo pobjednika“ ako se on desi.

U intervjuu za Newsweek, Antonov govori kako su priče o ruskim prijetnjama nuklearnim oružjem „nalet očitog pogrešnog tumačenja izjava ruskih zvaničnika o nuklearnoj politici zemlje“.

„Naša je država posljednjih godina stalno predlagala američkim kolegama da potvrde kako ne bi bilo pobjednika u nuklearnom ratu i stoga se on nikada ne bi smio desiti“, rekao je ambasador.

On je potom istakao „uvjete u kojima je korištenje nuklearnog oružja moguće“. Ruska doktrina ističe kako nuklearno oružje „može biti korišteno u odgovor na korištenje oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika ili u slučaju agresije na našu državu kada je u pitanju sam opstanak države“.


Zelenski: Zamislite pakao Azovstala

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je kazao kako ruske snage ne prestaju granatirati čeličanu Azovstal gdje se nalaze brojni civili koje treba spasiti.

„Puno djece je još tamo, zamislite pakao kroz koji prolaze“, rekao je on i dodao kako njegov tim radi sve što je moguće za pronalazak rješenja i spašavanje 2.000 boraca za koje se vjeruje da su u čeličani.

„Heroji koji brane Mariupolj od okupatora koji je brojno nadmoćan. Tamo su brojne jedinice, mnogi su ranjeni, ali se ne predaju i drže položaje.“

Dim iznad Azovstala (AP)

Žena borca iz Azovstala: Neće se predati

Supruga komandanta Azovskog bataljona koji je ukopan u labirintu čeličane Azovstal govori kako će borci „držati položaj do zadnjeg daha“.

Nakon što je razgovarala sa svojim mužem Denisom Prokopenkom, Katerina Prokopenko je za AP izjavila kako se „oni još nadaju u čudo“, ali „neće se predati“.

Izvor: Al Jazeera i agencije