EASA: Civilni avioni i aerodromi pod većim rizikom zbog rata u Ukrajini

Evropska agencija za sigurnost zračnog saobraćaja (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik zbog rata u Ukrajini.

EASA podsjeća da je 2014. putnički avion Malaysia Airlinesa srušen iznad istočne Ukrajine, u kojoj su i tada trajali sukobi, nakon što je pogođen projektilom tipa Buk, proizvedenim u Rusiji (EPA)

Evropska agencija za sigurnost zračnog saobraćaja (EASA) upozorila je aviokompanije na povećan rizik zbog rata u Ukrajini, prenosi AP.

U saopćenju za medije, evropski regulator za sigurnost letenja navodi da bi civilni avioni mogli biti napadnuti greškom, a aviokompanije bi mogle doći na udar cyber-napada dok u Ukrajini traje rat, prenosi Fena.

“Kao što smo vidjeli u ranijim ratovima, pogrešna identifikacija je lako moguća u konfuznim uslovima koji vladaju tokom ratnih dejstava”, objavila je EASA.

Rušenje aviona

Podsjećaju da je  2014. godine putnički avion Malaysia Airlinesa srušen  iznad istočne Ukrajine, u kojoj su i tada trajali sukobi, nakon što je pogođen projektilom tipa Buk, proizvedenim u Rusiji.

“Dodamo li tome potencijalne napade na elektroničke uređaje koji pomažu pri navigaciji ili identifikaciji aviona, lako je vidjeti kako bi neki putnički avion mogao doći na udar projektila ili radarski navođenog oružja”, upozorila je EASA.

Evropski regulator za sigurnost zračnog saobraćaja je također objavio da postoje i potencijalni rizici koji se odnose na civilne aerodrome putem kojih se obavljaju vojne operacije.

Izvor: Agencije