Amnesty International: Postoje dokazi da je ruska vojska počinila ratne zločine

Ovo nisu izolirani incidenti. Oni su u velikoj mjeri dio obrasca gdje god su ruske snage imale kontrolu, navode iz Amnesty Internationala.

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju više od 9.000 potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika. (Reuters)

Izvještaj organizacije Amnesty International dokumentira navode o ratnim zločinima koje su počinile ruske snage kada su okupirale područje sjeverozapadno od Kijeva u februaru i martu.

Civili su također pretrpjeli zlostavljanja, poput “pucnjave i mučenja” od ruskih snaga u ranim fazama invazije koja je počela 24. februara, navedeno je u izvještaju kojeg prenosi Reuters.

“Ovo nisu izolirani incidenti. Oni su u velikoj mjeri dio obrasca gdje god su ruske snage imale kontrolu”, kazala je Donatella Rovera, viša savjetnica u organizaciji Amnesty International, na konferenciji za novinare u Kijevu.

Rusija, koja invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom operacijom”, negira da su njene snage počinile ratne zločine.

Kijev i njegovi zapadni partneri tvrde da su ruski navodi o fašizmu lažni izgovor za ničim izazvanu agresiju na Ukrajinu.

Ispitivanje navodnih ratnih zločina

Ukrajinske vlasti navele su da istražuju više od 9.000 potencijalnih ratnih zločina ruskih vojnika.

Međunarodni kazneni sud, također, ispituje navodne ratne zločine.

U izvještaju se zaključuje da su ruske trupe počinile “mnoštvo očitih ratnih zločina” u Buči, uključujući “brojna nezakonita ubistva”, većinom u blizini raskrižja Jablunske i Vodoprovidne ulice.

Rečeno je da su dokumentirana 22 slučaja nezakonitog ubistva od strane ruskih snaga – “od kojih su većina očito bila pogubljenja bez suđenja” – u Buči i obližnjim područjima.

Kremlj je negirao da su njegove snage počinile ratne zločine u Ukrajini, tvrdeći da je “priča o Buči namještaljka i laž”.

Izvor: Agencije