Visoke cijene plina u Evropi katapultirale dobit norveškog Equinora

Prodaja prirodnog plina sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasjenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda.

Norveški energetski div Equinor izvijestio je u srijedu da mu je dobit u prvom tromjesečju više nego učetverostručena (Reuters)

Norveški energetski div Equinor izvijestio je u srijedu da mu je dobit u prvom tromjesečju više nego učetverostručena, odražavajući skok cijena plina u Evropi u razdoblju niskih zaliha i ograničene opskrbe zbog rata u Ukrajini, prenosi Hina.

Prilagođena dobit prije poreza u prvom je tromjesečju više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara.

Ukupni je prihod više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog plina sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasjenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla izgubiti pristup ruskom plinu.

Plan o povlačenju iz Rusije

Prosječna fakturirana prodajna cijena prirodnog plina u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 345 posto viša nego u prvom tromjesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška tvrtka.

“Optimizirali smo proizvodnju plina kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebao bi biti pokrenut 17. maja, nakon sigurnosnih provjera”, rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na plinsko postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromjesečju imovinu u vrijednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavu.

“Equinor je prestao trgovati ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prijevoz nafte i derivata iz Rusije”, ističu u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada