UNESCO: Zaštita novinara je stvar čitavog društva

UNESCO-va međunarodna nagrada za medijsku slobodu dodjeljena je Bjeloruskom novinarskom društvu.

Azoulay: Građani moraju shvatiti da je novinarska sloboda i njihova sloboda (EPA)

Zaštita novinara je “stvar čitavog društva”, kako vlada, tako i građana, ocijenila je glavna šefica UNESCO-a Audrey Azoulay, u razgovoru za agenciju France Presse, povodom međunarodne konferencije UNESCO-a o Svjetskom danu medijskih sloboda.

Odgovarajući na pitanje o prijetnjama kojima su izloženi novinari u Meksiku, zemlji koja je u svjetskom vrhu po broju ubijenih novinara, Azoulay je ocijenila da je to pitanje “stvar čitavog društva, pa tako i vlada koje moraju pomoći zaštitnim mehanizmima”, prenijela je Hina.

“To se tiče i građana koji se moraju mobilizirati i shvatiti da je novinarska sloboda i njihova sloboda, to je mogućnost da imaju pristup tačnoj i nezavisnoj informaciji”, dodala je u izjavi koju je dala u Punta del Esteu, na istoku Urugvaja, gdje se do srijede održava godišnja konferencija koja je 2022. posvećena “Novinarstvu pod utjecajem digitalizacije”.

Tom prilikom je UNESCO-va međunarodna nagrada za medijsku slobodu koja je krajem aprila dodijeljena Bjeloruskom novinarskom društvu (AJB) predana u ponedjeljak navečer njegovom predsjedniku Andreju Bastunjecu.

Borba novinara u Bjelorusiji

“Mi, novinari, branimo istinu i solidarni smo”, rekao je Bastunjec, pohvalivši “golemu odvažnost” svojih kolega koji se u Bjelorusiji “trude da donesu društvu istinite informacije”.

Ovaj novinar je 2021. morao pobjeći iz domovine i od tada živi na tajnom mjestu. Njegov dolazak u Puntu del Este radi primanja nagrade nije bio najavljen.

Predsjednik društva koji se obratio na ruskom, podsjetio je da su “u zadnje dvije godine”, nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, stotine novinara izložene prijetnjama, zatvarani i morali su pobjeći iz Bjelorusije.

AJB, osnovan 1995. kao odgovor na Lukašenkov dolazak na vlast godinu ranije, ima 1.300 članova i bori se za očuvanje medijske slobode u Bjelorusiji. U ljeto 2021, u vrijeme gušenja protesta opozicije, morao je prestati s radom.

Andrej Bastunjec je usto istaknuo predan rad domaćih i stranih novinara koji izvještavaju o ratu u Ukrajini. “Ova nagrada je podrška čitavoj zajednici nezavisnih novinara”, rekao je.

Izvor: Agencije