Katar postaje najveći svjetski izvoznik prirodnog plina

Katarski izvoz tečnog prirodnog plina premašio je sedam i po miliona tona u aprilu, što je bolji rezultat od SAD-a.

Tokom zimskih mjeseci, niske temperature, kao i želja Evrope da smanji ovisnost o ruskim energentima, povećale su potražnju za prirodnim plinom i cijene goriva (EPA - Ilustracija)

Katar je vratio titulu najvećeg svjetskog izvoznika tečnog prirodnog plina od Sjedinjenih Američkih Država, jer je potražnja za gorivima za grijanje smanjena sa završetkom zimske sezone na sjevernoj hemisferi, kako je navela američka novinska agencija Bloomberg u ponedjeljak.

Prema podacima o praćenju brodova koje je prikupila američka agencija, katarski izvoz tečnog prirodnog plina (LPG) premašio je sedam i po miliona metričkih tona u aprilu, što je bolji rezultat od Sjedinjenih Američkih Država.

Radovi na održavanju koje je obavila kompanija Qatargas smanjili su njen izvoz mjesec dana ranije.

Povećana potražnja

Tokom zimskih mjeseci, niske temperature, kao i želja Evrope da smanji ovisnost o ruskim energentima, povećale su potražnju za prirodnim plinom i cijene goriva.

Po završetku zimske sezone, neki američki izvozni terminali iskoristili su period slabije potražnje i nižih cijena za obavljanje radova na održavanju, što je dovelo do smanjenja američke proizvodnje.

Izvor: Agencije