Iran će do 21. maja pogubiti švedsko-iranskog državljanina Djalalija

Izvještaj dolazi dok se Hamid Noury, bivši iranski tužitelj suočava s doživotnom zatvorskom kaznom u Švedskoj.

Ahmadreza Djalali, ljekar i naučnik, uhapšen je 2016. godine na tememlju optužbi za špijuniranje za izraelsku obavještajnu službu (EPA)

Švedsko-iranski državljanin osuđen na smrt u Iranu na tememlju optužbi za špijuniranje za izraelsku obavještajnu službu bit će pogubljen ovaj mjesec, izvijestila je u srijedu poluslužbena novinska agencija ISNA pozivajući se na izvore, prenijela je Hina.

Ahmadreza Djalali, ljekar i naučnik, uhapšen je 2016. godine tokom posjete Iranu, a trebao bi biti pogubljen do 21. maja, prenosi ISNA.

Izvještaj dolazi dok se Hamid Noury, bivši iranski tužitelj kojeg su švedske vlasti uhapsile 2019. godine, suočava s doživotnom zatvorskom kaznom u Švedskoj po optužbama za međunarodne ratne zločine i kršenje ljudskih prava.

Norveška sudi iranskom tužitelju

Noury je optužen da je odigrao vodeću ulogu u ubistvima političkih zatvorenika pogubljenih na zapovijed vlade u zatvoru Gohardasht u Karaju u Iranu, 1988. godine.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentarisalo izvještaj ISNA-e.

Prema švedskom zakonu, sudovi mogu suditi švedskim državljanima i stranim državljanima za zločine počinjene protiv međunarodnog zakona, a koji su počinjeni u inostranstvu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak švedskog ambasadora da mu prenese prigovor Islamske Republike na “neutemeljene i izmišljene optužbe koje je švedski tužitelj iznio protiv Irana tokom sudskog postupka protiv Nouryja”, izvijestila je ISNA.

Izvor: Agencije