EK predstavio šesti paket sankcija, uvodi se zabrana uvoza ruske nafte

Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene.

Von der Leyen kaže da ekonomija EU-a mora ostati snažna kako bi bila u stanju pomoći Ukrajini (EPA)

Predsjednica Evropske komisije predstavila je u srijedu u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine, sankcionisanje počinitelja zločina u Buči te odgovornih za opsadu Mariupolja.

U sklopu šestog paketa sankcija također je isključivanje najveće ruske banke Sberbanka iz SWIFT-a, zabrana emitiranja tri ruska medijima u EU-u i zabrana lobiranja za ruske kompanije, prenosi Hina.

Sankcionisat će se visoki vojni dužnosnici i pojedinci koji su počinili zločine u Buči te odgovorni za opsadu Mariupolja.

Pritisak na Rusiju

“Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine”, izjavila je u Ursula von der Leyen u svom govoru u Evropskom parlamentu.

“Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, dodala je.

Von der Leyen je istaknula da ekonomija EU-a mora ostati snažna kako bi bila u stanju pomoći Ukrajini.

“Sa svim ovim koracima, lišavamo rusku ekonomiju sposobnosti da se diversificira i modernizira. Putin je htio izbrisati Ukrajinu sa geografske karte. Jasno je da neće uspjeti, naprotiv, Ukrajina se podigla i ujedinila, a njegova vlastita zemlja Rusija tone”, rekla je von der Leyen.

Izvor: Agencije