Voditelj Al Jazeere ne priznaje kaznu koju mu je izrekao Egipat

Mreža je presudu nazvala ‘iracionalnom’ i dijelom kampanje egipatskih vlasti ‘protiv Al Jazeere i njenih novinara’.

Voditelja Al Jazeere Ahmeda Tahu Egipat je osudio na 15 godina zatvora zbog intervjua s bivšim predsjedničkim kandidatom (Al Jazeera)

Voditelj medijske mreže Al Jazeera Ahmed Taha ne priznaje “nelogičnu” kaznu od 15 godina zatvora koju mu je sud u Egiptu izrekao u odsustvu.

Taha je rekao da je presuda uvreda za one koji su je donijeli, a ne za novinare.

“Ova kazna nije protiv mene, već protiv mreže Al Jazeera, protiv slobode medija i novinara u Egiptu”, rekao je Taha u televizijskom intervjuu za Al Jazeeru.

Egipatski sud osudio je Tahu na 15 godina zatvora zbog “širenja lažnih vijesti”, zbog intervjua s Abdulom Moneimom Aboulom Fotouhom iz 2018. godine, vodećim opozicionistom i bivšim predsjedničkim kandidatom.

Al Jazeera je osudila ovu, kako je navela, “iracionalnu presudu”, opisavši je kao “pokušaj kriminaliziranja novinarske profesije”.

Pritvorena četverica novinara Al Jazeere Mubashera

“Mreža tvrdi da odluka Kaznenog suda u Kairu predstavlja sramotu za pravni i pravosudni sistem u Egiptu te da nije pravno utemeljena”, saopćila je Al Jazeera.

Mreža je također ponovila poziv za puštanje četverice svojih novinara koji su zatočeni u Egiptu.

“Medijska mreža Al Jazeere također ponavlja zahtjev za puštanjem na slobodu četverice novinara Al Jazeere Mubashera, koji se nalaze u egipatskom pritvoru bez ikakvih optužbi (Hisham Abdel Aziz, Bahaa El-Din Ibrahim, Ahmed Al-Najdi i Rabie Al-Sheikh)”, saopćili su.

“Pozivamo sve međunarodne organizacije za slobodu medija da osude proizvoljno pritvaranje i zahtijevamo njihovo hitno puštanje na slobodu.”

Izvor: Al Jazeera