Kanada: Trudeau najavio zabranu prodaje oružja

Novim zakon bi se provelo “nacionalno zamrzavanje” posjedovanja oružja, te zabrana ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u Kanadi.

"Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi", rekao je Trudeau novinarima (Reuters)

Kanadski premijer Justin Trudeau najavio je plan donošenja novog zakona za provedbu “nacionalnog zamrzavanja” posjedovanja oružja, te zabrane ljudima da kupuju i prodaju oružje bilo gdje u zemlji, piše Reuters, prenosi Hina.

“Onog dana kada ovaj zakon stupi na snagu, više neće biti moguće kupovati, prodavati, prenositi ili uvoziti oružje u Kanadi”, rekao je Trudeau novinarima.

Ako se usvoji, očekuje se da će zabrana stupiti na snagu na jesen. Kanadski ministar javne sigurnosti podnio je regulatorne izmjene u parlamentu kako bi osigurao brzu provedbu, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prošlosedmično ubistvo 19 djece i dvoje učitelja u osnovnoj školi u Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama izazvalo je zabrinutost zbog oružanog nasilja u cijelom svijetu. Kanada već ima znatno jača ograničenja posjedovanja oružja nego njen južni susjed.

‘Nema razloga za oružje u svom svakodnevnom životu’

Prijedlog novog zakona također predlaže oduzimanje dozvola za oružje onima koji su uključeni u djela porodičnog nasilja ili krivičnog uznemiravanja, poput uhođenja.

Vlada će također zahtijevati da se okviri za duge puške trajno izmijene tako da nikada ne mogu sadržavati više od pet metaka, te će zabraniti prodaju i prenos spremnika velikog kapaciteta.

“Osim korištenja vatrenog oružja za sportsko pucanje i lov, nema razloga da bi iko u Kanadi trebao oružje u svom svakodnevnom životu”, rekao je Trudeau.

Izvor: Agencije