Gazprom prekinuo dovod plina nizozemskoj kompaniji

GasTerra je odbila plaćati ruski plin u rubljima, što je uvjet Moskve.

GasTerra je izvijestila da je drugdje dogovorila nabavku plina koji je u oktobru trebala dobiti od Gazproma (Reuters)

Nizozemska kompanija GasTerra neće od 31. maja dobijati plin od ruskog Gazproma nakon što je odbila plaćati u rubljima, što je uvjet Moskve, objavile su obje kompanije.

GasTerra, koja kupuje i prodaje plin za nizozemsku vladu, izvijestila je da je drugdje dogovorila nabavku dvije milijarde prostornih metara plina koji je u oktobru trebala dobiti od Gazproma, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pedeset posto kompanije posjeduju nizozemski vladini subjekti, a 25 posto Shell i Exxon.

Odbili ruske uvjete

“Odluka neće imati nikakvih posljedica na dostavu plina u nizozemska domaćinstva”, objavio je nizozemski ministar energetike Rob Jetten na Twitteru.

U saopćenju GasTerre stoji da je ta nizozemska kompanija odlučila ne prihvatiti ruske uvjete, među kojima i otvaranje računa putem kojih bi se plaćalo u eurima koji bi se potom razmijenili u rublje.

Kompanija je navela da bi se tako prekršile sankcije Evropske unije i da taj način plaćanja predstavlja prevelik financijski i operativni rizik.

Gazprom je saopćio da će se prekid dovoda plina GasTerri nastaviti sve dok se plaćanje ne ostvari na način na koji je Rusija predložila.

Izvor: Agencije