U ponedjeljak razgovori Erdogana sa Putinom i Zelenskim

Nastavit ćemo pozivati strane da koriste kanale dijaloga i diplomatije, rekao je turski lider.

Erdogan je rekao i da pregovori Turske, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopštio je da će u ponedjeljak razgovarati telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim.

“Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO-u). Rusija je, prije svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO”, rekao je Erdogan, prenio je Tanjug, pozivajući se na TASS.

“Mi sanjamo da će se rat između Rusije i Ukrajine što prije završiti mirom, ali se čini da se događaji razvijaju negativno iz dana u dan”, ocijenio je.

“U ponedeljak ću imati telefonske razgovore i sa predsjednikom Rusije i predsjednikom Ukrajine. Nastavit ćemo pozivati strane da koriste kanale dijaloga i diplomatije”, istakao je turski lider.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti da je razgovor Putina sa Erdoganom planiran za ponedjeljak.

‘Teroristi šetaju ulicama Stockholma’

Erdogan je rekao i da pregovori Turske, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou.

Riječ je o razgovorima koje su delegacije tri zemlje vodile u Ankari povodom zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO.

“Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Ističući kako Švedska i Finska imaju velika očekivanja od tih pregovora, Erdogan je rekao da te zemlje nisu preduzele potrebne korake u vezi s turskim zahtjevima i dodao je da teroristi čak i sada šetaju ulicama Stockholma, uz zaštitu policije, prenijela je Anadolija.

“Ne možemo ponoviti greške napravljene u prošlosti u prijemu zemalja koje prihvataju i hrane takve teroriste unutar NATO-a koji je sigurnosna organizacija“, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada