Rezervat pod izraelskom okupacijom: Izvor koji ne presušuje tokom cijele godine

Izrael napada i na druge izvore vode, koje zatrpavaju ili prisiljavaju Palestince da izvlače samo određene količine vode iz njih.

Izraelske okupacijske vlasti objavile su krajem prošle sedmice da će preuzeti kontrolu nad izvorom Al-Auja (Društvene mreže)

Izraelska okupacija kontrolira više od 98 posto izvora vode na Zapadnoj obali, jer se većina njih nalazi na područjima koja su klasificirana kao zona “C” prema Sporazumu iz Osla.

Pored toga, napada i na druge izvore vode, kao što su arteški bunari, koje zatrpavaju ili prisiljavaju Palestince da izvlače samo određene količine vode iz njih.

Jerihon i Jordanska dolina – Palestinac Ghassan Najajra povremeno posjećuje izvor Al-Auja, sjeverno od grada Jerihona na palestinsko-jordanskoj granici, gdje provodi svoje slobodno vrijeme. Izvor Al-Auja je odredište do kojeg Palestinci mogu lakše doći na Zapadnoj obali, imajući u vidu izraelske restrikcije na drugim mjestima.

Turistička atrakcija

Izraelske okupacijske vlasti objavile su krajem prošle sedmice da će preuzeti kontrolu nad izvorom Al-Auja i preko 22.000 duluma u njegovoj blizini, što je, smatraju posmatrači, najveća najava koja se tiče kontrole nad palestinskim prirodnim rezervatom na Zapadnoj obali od Sporazuma iz Osla 1993. godine.

Nakon ove najave, Najajar je posjetio izvor Al-Auja te fotografirao mjesto. Kaže kako strahuje da će okupacija, nakon ove odluke, zabraniti njemu i hiljadama Palestinaca da uđu na to područje.

Izraelske okupacijske vlasti objavile su krajem prošle sedmice da će preuzeti kontrolu nad izvorom Al-Auja (Društvene mreže)

Prema podacima Palestinske turističke policije, oko 600.000 Palestinaca i domaćih turista, iz raznih dijelova povijesne Palestine, posjetili su grad Jerihon i njegovu okolicu tokom Ramazanskog bajrama početkom maja, a oko 200.000 njih je posjetilo izvor Al-Auja samo u jednoj sedmici.

Izvor Al-Auja u prekrasnom prirodnom okruženju u blizini Jerihona ne presušuje tokom cijele godine, jer voda koja otječe s planina Jerusalema, Hebrona i Betlehema napaja izvore vode rasprostranjene po provinciji Jerihon i Jordanskoj dolini, kao najnižoj tački na svijetu.

Kontrola nad izvorima vode

Ono po čemu je izvor Al-Auja bio specifičan ove godine jeste intenzitet i kontinuitet vode, a Palestinci koji su provodili slobodno vrijeme na tom području primijetili su da su okupatori shvatili da tu ima previše vode i željeli su im nametnuti strožije mjere.

Izraelska okupacija kontrolira više od 98 posto izvora vode na Zapadnoj obali, jer se većina njih nalazi na područjima koja su klasificirana kao zona “C” prema Sporazumu iz Osla. Također, vrši napade na druge izvore vode, kao što su arteški bunari, koje zatrpavaju ili prisiljavaju Palestince da izvlače samo određene količine vode iz njih.

Iyad Hamdan, zvaničnik palestinskog Ministarstva turizma i antikviteta u Jerihonu i Jordanskoj dolini, rekao je za Al Jazeeru da izvor Al-Auja spada u glavne izvore sjeverno od Jerihona, koji opskrbljuje vodom velika poljoprivredna područja Palestinaca u tom okruženju i značajan je za napajanje stoke koja tamo pase.

Ono po čemu je izvor Al-Auja bio specifičan ove godine jeste intenzitet i kontinuitet vode (Društvene mreže)

Hamdan smatra da nije riječ samo o preuzimanju kontrole nad izvorom vode u Al-Auji ili njegovih kanalima i potocima koji se slijevaju u rijeku Jordan, jer su u pitanju samo deseci duluma, nego i to da je okupacija najavila da će preuzeti kontrolu nad 22.000 duluma.

Odnosno, okupacija nastoji kontrolirati izvore vode i okolno zemljište, pogotovo jer najava o preuzimanju kontrole podrazumijeva i brdovita i planinska područja koja gledaju na spomenuti izvor. To znači da postoji plan za izgradnju doseljeničkih naselja i da se priprema njegova realizacija, smatra Hamdan.

Arheološko područje

Također, ovaj prirodni rezervat sadrži skupinu arheoloških pećina koje datiraju iz kamenog i bronzanog doba, što znači da su ih koristili prvi ljudi koji su naselili to područje prije više od 5.500 godina, a Palestinci ih i danas posjećuju i koriste kao prenoćište dok čuvaju stoku.

Hamdan dodaje da okupaciona vlast, iako je odgodila velike projekte naseljavanja u palestinskoj Jordanskoj dolini, nije zaustavila svoje ekspanzionističko djelovanje i naseljavanja na tom području.

Nastavlja se rušenje kuća na tom području, a posljednji slučaj desio se u blizini odmarališta i oblasti Sabihah. Također se nameću i sve veća ograničenja poljoprivrednicima na njihovim posjedima, kao i stočarima, pogotovo otkako je izraelska okupacija preuzela kontrolu nad izvorima vode, te zauzela oblasti u blizini arheoloških područja, kao što se nedavno dogodilo u blizini palače ”Herodion” u Jerihonu, prema Hamdanu.

Zvaničnik palestinskog Ministarstva turizma i antikviteta zaključuje da planovi kojima se vrši pritisak na Palestince u Jordanskoj dolini imaju za cilj natjerati tamošnje stanovništvo da ode i napusti svoju zemlju. Sve je to dio jednog većeg plana od kojeg se nije odustalo, a provodi se vrlo pažljivo, sve dok okupacija na kraju ne preuzme kontrolu nad cijelom Jordanskom dolinom. Taj cilj ne podrazumijeva samo izgradnju doseljeničkih naselja, već i ulaganja, izgradnju farmi i turističkih objekata za izraelske doseljenike.

 

Izvor: Al Jazeera