Prvi smrtni slučaj majmunskih boginja u Nigeriji

Majmunske boginje trenutno predstavljaju ‘umjereni rizik’ za javno zdravlje na globalnom nivou, saopćio je WHO.

Nigerija nastavlja izvještavati o sporadičnom pojavljivanju majmunskih boginja (EPA)

U Nigeriji je potvrđen prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja ove godine kod pacijenta sa komplikovanim zdravstvenim stanjem, saopćila je nacionalna Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Agencija je saopćila da je u nedjelju od 66 sumnjivih pacijenata potvrđen 21 slučaj bolesti majmunskih boginja koje su, inače, endemsko oboljenje u Nigeriji i drugim dijelovima zapadne i centralne Afrike, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

“Prijavljena je smrt 40-godišnjeg pacijenta koji je imao prateći komorbiditet i koji je uzimao imunosupresivne lijekove”, saopćio je nigerijski CDC.

Mnogo nepoznanica

Nigerija nije imala prijavljene slučajeve majmunskih boginja od septembra 2017. godine, ali nastavlja da izvještava o sporadičnom pojavljivanju te bolesti.

Glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje rekla je da ne očekuje da će više od 300 slučajeva prijavljenih do danas prerasti u još jednu pandemiju.

Ona je, međutim, priznala da još ima mnogo nepoznanica, uključujući pitanje kako se bolest širi i da li obustavljanje masovne imunizacije protiv malih boginja prije nekoliko decenija možda ubrzava prenošenje.

WHO je saopćio ranije da majmunske boginje trenutno predstavljaju “umjereni rizik” za javno zdravlje na globalnom nivou.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada