Predsjednik Perua pod istragom državnog tužitelja

Riječ je o navodnim kriminalnim djelima u peruanskom Ministarstvu, uključujući trgovinu uticajem i „organizirani kriminal“.

Castillo je odbacio prethodne optužbe protiv njega, za koje tvrdi da su pokušaji protivnika da ga uklone sa vlasti

Kancelarija državnog tužioca Perua Pabla Sancheza saopćila je kako uključuje predsjednika Pedra Castilla u istragu o navodnim kriminalnim djelima u peruanskom Ministarstvu, uključujući trgovinu uticajem i „organizirani kriminal“, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo za javnost Perua je na Twitteru saopćilo da je Sanchez odlučio voditi istragu o Castillu poslije „ozbiljnih optužbi“ iznijetih u istrazi protiv bivšeg ministra saobraćaja i komunikacija Juana Silve i šest zastupnika opozicione stranke.

Kriminalna mreža

Tužilaštvo je počelo raditi na slučaju prije više od tri sedmice kako bi utvrdilo da li je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija postojala „kriminalna mreža“ za dodjelu javnih ugovora.

Prema izjavama Silvinih saradnika i poslovne žene povezane sa Vladom, predsjednik Castillo bi morao znati za takvu mrežu.

Do istrage protiv Castilla dolazi u trenutku kada se ljevičarski predsjednik suočava sa drugim istragama o navodnoj korupciji.

„Predsjedniku će biti zagarantirano puno ostvarivanje prava na odbranu i poštivanje člana 117 Političkog ustava“, navelo je Ministarstvo za javnost na Twitteru, prenosi Reuters.

Druge istrage

Predsjednici u Peruu imaju imunitet i ne mogu biti optuženi od strane sudova tokom petogodišnjeg mandata, ali mogu biti pod istragom.

Druge istrage protiv Castilla, uključujući navodne neregularne kupovine u državnoj naftnoj kompaniji i uticaj na vojna unaprjeđenja, suspendirane su do kraja njegovog mandata 2026. godine.

Castillo je odbacio prethodne optužbe protiv njega, za koje tvrdi da su pokušaji protivnika da ga uklone sa vlasti.

Krajem marta ove godine peruanski Kongres je glasao protiv opoziva predsjednika.

Izvor: Agencije