Sanchez: Podrška NATO-a Ukrajini je neslomljiva

Podrška Sjevernoatlantskog saveza Ukrajini je neslomljiva te ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve, rekao je španski premijer.

Rat u Ukrajini i zahtjevi Finske i Švedske da se pridruže Alijansi dominirat će samitom u Madridu od 28. do 30. juna (Arhiva)

NATO podrška Ukrajini je neslomljiva i ruski predsjednik Vladimir Putin neće postići svoje ciljeve u zemlji na koju su njegove snage izvršile invaziju 24. februara, izjavio je španski premijer Pedro Sanchez u ponedjeljak.

Ruska invazija na Ukrajinu i zahtjevi Finske i Švedske da se pridruže Alijansi dominirat će samitom Sjevernoatlantskog saveza u Madridu od 28. do 30. juna, kojem će domaćin biti Sanchez, prenosi Hina.

“Odlučna podrška Ukrajini jedini je način da se osigura da Evropa i svijet koji smo izgradili ima sigurnu budućnost”, rekao je premijer na događanju u Madridu povodom 40. godišnjice članstva Španije u NATO-u.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je na istom događaju da će “hladna eksplozija sukoba” zasjeniti historijski samit.

Ukrajinske snage se bore za Sjeverodonjeck

Ukrajinske snage borile su se u ponedjeljak da zadrže uništeni grad Sjeverodonjeck, u regiji Luhansk, koji je u fokusu ofanzive Moskve, koja pokušava preuzeti kontrolu nad Donbasom, na istoku Ukrajine, što je jedan od Putinovih ratnih ciljeva.

Finska i Švedska službeno su predale zahtjeve za članstvo u NATO-u nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjednu zemlju, poništivši time desetljećima dugu vojnu neutralnost.

No, Turska se usprotivila pridruživanju skandinavskih zemalja, otežavši sporazum koji bi omogućio povijesno proširenje Saveza.

Stoltenberg je rekao da je NATO spreman “braniti svaki pedalj teritorija saveznika od bilo kakve prijetnje iz bilo kojeg smjera” te da daje podršku Ukrajini da očuva “pravo na samoobranu, sadržano u Povelji Ujedinjenih naroda”.

“Na samitu u Madridu zacrtat ćemo put za sljedeće desetljeće, prilagodit ćemo naše odvraćanje i odbranu za opasniji svijet”, kazao je čelnik NATO-a.

Izvor: Agencije