Kina i pacifičke otočne države nisu postigle konsenzus oko sigurnosnog pakta

Nacrt službenog saopćenja i petogodišnji akcijski plan, koji je Kina poslala ostrvskim državama ususret sastanku, pokazao je da Kina traži opsežan regionalni trgovinski i sigurnosni sporazum.

Wang je održao sastanak s ministrima vanjskih poslova ostrvskih država, koje imaju diplomatske veze s Kinom, usred posjeta azijsko-pacifičkoj regij (Reuters)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u ponedjeljak je pozvao zemlje azijsko-pacifičke regije da ne budu “previše zabrinute” oko ciljeva njegove zemlje nakon što na sastanku na Fidžiju s kolegama iz 10 ostrvskih država nije postignut dogovor o širokom trgovinskom i sigurnosnom sporazumu, prenosi Hina.

Wang je održao sastanak s ministrima vanjskih poslova ostrvskih država, koje imaju diplomatske veze s Kinom, usred posjeta azijsko-pacifičkoj regiji, gdje su ambicije Pekinga za širim sigurnosnim vezama izazvale zabrinutost Australije, Japana i Novog Zelanda, saveznika Sjedinjenih Država.

Nacrt službenog saopćenja i petogodišnji akcijski plan, koji je Kina poslala ostrvskim državama ususret sastanku, pokazao je da Kina traži opsežan regionalni trgovinski i sigurnosni sporazum.

No, nacrt je izazvao protivljenje barem jedne od pozvanih država, Mikronezije, prema pismu koje je procurilo prošle sedmice.

Wang je nakon sastanka, na kojem su bili prisutni predstavnici Samoe, Tonge, Kiribata, Papue Nove Gvineje, Vanuatua, Solomonskih Otoka, Niuea, rekao da su se države složile glede pet područja suradnje, no da su potrebne daljnje diskusije kako bi se postiglo više konsenzusa.

Kina podupire države u razvoju

Pet područja uključuju ekonomski oporavak nakon pandemije covida i nove centre za poljoprivredu i katastrofe, no ne i sigurnost.

“Kina će objaviti dokument o našim vlastitim pozicijama i prijedlozima i preporukama za suradnju s pacifičkim otočnim državama, i nadalje ćemo nastaviti s dubinskim raspravama i konzultacijama kako bismo postigli više konsenzusa o suradnji”, rekao je Wang novinarima u Fidžiju. Pitanja na tiskovnoj konferenciji nisu bila dozvoljena.

Wang je rekao da su neki doveli u pitanje kineske motive za njenu aktivnost na pacifičkim ostrvima, na što je on odgovorio da Kina podupire države u razvoju u Africi, Aziji i na Karibima.

“Nemojte biti previše zabrinuti i nemojte biti previše nervozni jer bi zajednički razvoj i napredak Kine i svih drugih zemalja u razvoju značio samo veliki sklad, veću pravdu i veći napredak cijelog svijeta”, rekao je Wang.

Nova australska vlada je pacifička ostrva učinila prioritetom svoje vanjske politike kako bi se suprotstavila Pekingu i poslala je svog ministra vanjskih poslova na Fidži s porukom da će najveći sigurnosni izazov regije, klimatske promjene, biti australski prioritet. Australija je također najavila novi program za izdavanje viza, kojim bi se stanovnicima ostrvskih država omogućile migracije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada