Francuski novinar poginuo tokom ruskog bombardiranja u Ukrajini

Francuski ratni reporter Frédéric Leclerc-Imhoff poginuo je dok je pratio humanitarnu evakuaciju blizu Sjeverodonjecka, kažu dužnosnici.

Francuski ratni reporter poginuo je blizu Sjeverodonjecka (EPA)

Francuski novinar ubijen je tokom ruskog bombardiranja u kojem je pogođeno vozilo koje je evakuiralo civile iz istočne Ukrajine, saopćili su francuski i ukrajinski dužnosnici.

“Novinar Frédéric Leclerc-Imhoff nalazio se u Ukrajini da pokaže stvarnost rata”, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Twitteru.

“Smrtno je ranjen u autobusu tokom humanitarne misije, s civilima, koji su bili primorani bježati od ruskih bombi.”

Tridesetdvogodišnji Leclerc-Imhoff je radio za televizijski informativni kanal BFM koji je izvijestio da je pogođen komadićem gelera. To je bio njegov drugi put u Ukrajinu od početka rata. Njegov kolega je blaže povrijeđen u incidentu.

Poziv na istragu

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, koja je u ponedjeljak posjetila Kijev, napisala je na Twitteru da je “Leclerc-Imhoff ubijen dok je obavljao svoju dužnost informisanja”.

Također je rekla da će Francuska tražiti istragu.

“Francuska zahtijeva da se što je prije moguće transparentno provede istraga o okolnostima ove drame”, navela je Colonna u saopćenju.

Prema podacima međunarodne organizacije Reporteri bez granica, u Ukrajini je od početka ruske invazije 24. februara poginulo osam novinara.

Izvor: Agencije