Egipat: Bivšem predsjedničkom kandidatu 15 godina zatvora

Sud u Kairu osudio je Abdel Moneim Aboul Fotouha i nekoliko istaknutih ličnosti iz zabranjene organizacije Muslimanske braće na duge zatvorske kazne.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritizikovale ovakve masovne presude u Egiptu i pozivale vlasti da osiguraju pravična suđenja (AP)

Egipatski sud osudio je bivšeg predsjedničkog kandidata Abdel Moneim Aboul Fotouha i nekoliko istaknutih ličnosti iz zabranjene organizacije Muslimanske braće na duge zatvorske kazne zbog “širenja lažnih vijesti” i zavjere za rušenje države, izvještavaju agencija AFP i Reuters .

Aboul Fotouh, 70, koji pati od nekoliko zdravstvenih poteškoća, prema navodima njegove porodice, osuđen je na 15 godina zatvora uz ulaganje žalbe, navodi se u presudi suda u nedjelju.

Mohamed el-Kassas, zamjenik šefa stranke “Za snažan Egipat” Aboul Fotouha, osuđen je na 10 godina zatvora.

Grupe za ljudska prava traže pravična suđenja

Na 15-godišnju kaznu osuđen je i bivši vrhovni vodič Bratstva Mahmoud Ezzat, koji već služi višestruke doživotne kazne po drugim optužbama.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritizikovale ovakve masovne presude u Egiptu i pozivale vlasti da osiguraju pravična suđenja.

Grupe, uključujući Human Rights Watch i Amnesty International, kažu da su hapšenja i suđenja poput onih Aboulu Fotouhu i el-Kassasu dio vladinog obračuna protiv neslaganja koji nije bio usmjeren samo na islamističke političke protivnike već i na prodemokratske aktiviste, novinare, i online kritičare.

Aboul Fotouh je bivši viši vođa Bratstva koji je izbačen iz grupe 2011. godine kada je odlučio da se kandiduje na predsjedničkim izborima u Egiptu. On i el-Kassas privedeni su u februaru 2018. nakon što su izrazili oštre kritike na račun vlade predsjednika Abdela Fattaha El-Sisija.

Egipat zabranio Bratstvo

Sud u Kairu je također osudio Moaza el-Sharkvavija na 10 godina zatvora po sličnim optužbama, uključujući članstvo u zabranjenoj grupi Muslimanska braća, koju je Egipat označio kao “terorističku” organizaciju 2013. godine.

Egipat je zabranio Bratstvo nakon što je Sisi, tadašnji načelnik vojske, izveo svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Bratstva Mohameda Mursija nakon masovnih protesta 2013. godine.

Mursi je umro nakon što se srušio u zatvorskoj sudnici 2019. godine, dok su drugi lideri grupe zatvoreni ili napustili zemlju kao rezultat dalekosežnog gušenja političkog neslaganja koji se proširio na liberalne i islamističke kritičare.

Izvor: Agencije