Pravo na abortus: Vrhovni sud SAD-a traži istragu zbog curenja informacija

Nacrt mišljenja kojeg je objavio ‘Politico’ sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasao za poništavanje odluke kojom je legaliziran abortus u cijeloj zemlji.

Američki predsjednik najavio je zaštitu prava na abortus (Reuters)

Predsjednik američkog Vrhovnog suda John Roberts najavio je pokretanje istrage da bi se utvrdilo kako je “procurio” nacrt odluke da je većina od devet sudija spremna da poništi ustavno pravo na abortus, što je po njemu “kršenje povjerljivosti suda” i “izdaja”.

U saopćenju za javnost, Vrhovni sud je potvrdio da je dokument autentičan, ali je upozorio da nacrt odluke iz februara, kojim bi se poništilo pravo na abortus dato presudom Roe protiv Wadea iz 1973, ne predstavlja “konačnu poziciju bilo kog člana o pitanjima u predmetu”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Roberts je naredio sudskim zvaničnicima da pokrenu istragu u vezi sa izvorom curenja informacija iz suda i naglasio ozbiljnost situacije koju je opisao kao “nečuvenu” i “uvredu za sud i njegove zaposlene”.

Biden najavio zaštitu prava na abortus

Američki predsjednik Joseph Biden je ranije danas izjavio kako ne zna da li je u medijima objavljena odluka Vrhovnog suda o abortusu istinita ili odražava konačnu odluku, ali tvrdi da će njegova administracija, nakon što odluka bude donesena, biti spremna da odgovori kako bi zaštitila prava na abortus.

“Vjerujem da je pravo žene na izbor fundamentalno”, naveo je Biden u saopćenju, prenosi Reuters.

Prvobitna, nezvanična odluka sugerira da je Vrhovni sud SAD-a glasao za poništavanje odluke Roe protiv Wadea kojom je legaliziran abortus u cijeloj zemlji, izvijestio je ranije Politico.

Reuters nije odmah mogao neovisno potvrditi nacrt, dok je Vrhovni sud odbio dati komentar.

Moguće promjene u međuvremenu

“Roe je grdno pogriješio od početka”, napisao je sudac Samuel Alito u nacrtu mišljenja koji datira 10. februara, prenosi Politico.

Novinar Politica Josh Gerstein, koji je objavio priču, precizirao je da je sudijsko mišljenje koje je objavljeno 10. februara u međuvremenu možda promijenjeno.

U objavi na Twitteru, Neal Katyal, advokat koji redovno raspravlja pred sudom, rekao je ako je izvještaj tačan, to će biti “prvo veće curenje informacija s Vrhovnog suda ikada”.

Nacrt možda nije konačan

“Nacrt možda nije konačan, stvarna presuda još nije donesena, ali pristalice obje strane počele su se još sinoć okupljati ispred Vrhovnog suda”, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Ako se Roe protiv Wadea poništi, to bi značilo da se donošenje zakona o pobačaju prepustiti pojedinačnim saveznim državama”, pojasnio je.

Podsjetio je da su savezne države predvođene republikancima već usvojile val zakona protiv pobačaja prije nego je donesena odluka na federalnoj razini.

Protesti na ulicama Washingtona

Aktivisti protiv abortusa i pristalice legalnog prekida trudnoće izašli su na ulice Washingtona nakon vijesti da bi Vrhovni sud SAD-a mogao poništiti presudu iz 1973. godine kojom je abortus legalizovan širom Amerike, prenosi Tanjug.

U roku od svega nekoliko sati nakon što je Politico objavio ovu informaciju, masa ogorčenih demonstranata je pozivala demokrate u Kongresu da preduzmu mjere za zaštitu prava na abortus, istovremeno osuđujući moguću odluku kojom bi se uskratilo to pravo koje smatraju osnovnim ljudskim pravom.

Pojavio se i manji broj aktivista protiv abortusa koji su pjevali i skandirali sa bubnjevima i gitarama, dok su im pristalice abortusa uzvraćale da je abortus sastavni dio zdravstvene zaštite.

Abortus je jedno od pitanja koja izaziva najveće podjele u američkoj politici i traje skoro pola stoljeća.

Izvor: Al Jazeera i agencije