Haos na maršu ultranacionalističkih Jevreja u Istočnom Jerusalemu

Kontroverzni ‘marša zastava’, kojim Izraelci obilježavaju dan ujedinjenja Jerusalema, izazvao je tenzije i sukobe.

Zabilježeni su i sukobi palestinskog stanovništva i učesnika izraelskog marša (AP)

Hiljade radikalnih Jevreja okupile su se na Kapiji Damask u okupiranom Istočnom Jerusalemu kako bi održali takozvani marš zastava u Starom gradu.

Tim maršem se obilježava ono što Izraelci nazivaju danom ujedinjenja Jerusalema, misleći na izraelsku okupaciju grada 1967. godine i aneksiju koju međunarodna zajednica nije priznala.

Okupljeni desničari su uzvikivali proizraelske slogane i skandirali protiv Palestinaca i poslanika Mohammada, tvrde očevici. Uzvikujući „smrt Arapima“, paradirali su kroz Stari grad.

Zabilježeni su i sukobi između palestinskih stanovnika Istočnog Jerusalema i jevrejskih desničara.

U Nablusu, nelegalni jevrejski doseljenici bacali su molotovljeve koktele na palestinske kuće.

Napadi na nekoliko palestinskih kuća zabilježeni su i u Sheikh Jarrahu u Istočnom Jerusalemu, izvijestila je agencija Wafa.

Crveno polumjesec saopštio je da su njihove ekipe zabilježile više od 140 povrijeđenih na okupiranoj Zapadnoj obali, a da je među ozljedama i 18 onih iz vatrenog oružja.

Klub palestinskih zatvorenika objavio je da su u Jerusalemu i u drugom dijelovima okupirane Zapadne obale izraelske snage uhapsile 56 Palestinaca.

Upad u Al-Aksu

Munir Nuseibah, profesor na Univerzitetu Al-Quds u Jerusalemu, Al Jazeeri je rekao da je takozvani „marš zastava“ odraz izraelskog režima aparthejda.

„To je režim koji dozvoljava ultradesničarima da hodaju ulicama Starog grada, skandiraju rasističke parole protiv Arapa i muslimana, poslanika Muhammada, koriste nasilje nad narodom, čak i ljudima koji su u svojim kućama“, rekao je.

„A u isto vrijeme vidimo ako izraelska policija nasrće na Palestince koij pokušavaju istaći palestinske zastave“.

Izraelske snage uhapsile su desetke Palestinaca (AP)

Tenzije su počele rasti od samog jutra, kada su jevrejski doseljenici u pratnji izraelske policije ušli u kompleks Al-Akse u Istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Uprava za vakufe Al-Qudsa saopćila je da su jevrejski doseljenici ilegalno ušli u sveti kompleks na kapiji Al-Mugharbah.

Izraelski parlamentarac krajnje desnice Itamar BenGvir, kontraverzni opozicioni političar, i određeni broj njegovih pristalica bili među onima koji su u nedjelju ujutro ilegalno ušli u kompleks Al-Akse.

Prema riječima svjedoka, izraelska policija je jurila palestinske vjernike unutar kompleksa i uhapsila nekoliko osoba kako bi dozvolila ulazak jevrejskih doseljenika.

Izrael zanemaruje sporazume

Shodno sporazumu kojeg su Izrael i Jordan potpisali 26. oktobra 1994. godine, upravljanje kompleksom Al-Akse u nadležnosti je Uprave za vakufe Al-Qudsa koja djeluje pod okriljem jordanskog Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja.

Međutim, izraelske vlasti zanemaruju taj sporazum i od 2003. godine i jednostranim potezima angažiraju policiju i bez odobrenja Uprave za vakufe uvode jevrejske grupe u kompleks Al-Akse.

Uprava za vakufe takve ulaske jevrejskih grupa i policije tretira ilegalnim upadom i kršenjem sporazuma i suvereniteta muslimanskih institucija.

Izvor: Agencije