Ocean Viking traži sigurnu sredozemnu luku radi iskrcaja 296 migranata

Među njima je 49 maloljetnika, među kojima tromjesečno dijete te šest trudnica, navodi SOS Mediterranee u saopćenju.

Od februara 2016. SOS Mediterranee je s brodovima Aquariusom, a zatim i s Ocean Vikingom spasio 35.630 žena, muškaraca i djece (EPA)

Nevladina organizacija SOS Mediterranee, na čijem je humanitarnom brodu Ocean Vikingu 296 migranata spašenih na moru, uputio je poziv nadležnim pomorskim vlastima u kojem traži sigurnu luku u kojoj bi ih mogao iskrcati jer je nekima potrebna hitna liječnička pomoć, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Od 19. maja spasilački brod koji je unajmila nevladina organizacija SOS Mediterranee u partnerstvu s Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca provela je četiri spasilačke operacije na moru blizu Libije i Malte u kojima je spasila 296 migranata.

Bez rješenja

Među njima je 49 maloljetnika, među kojima tromjesečno dijete te šest trudnica, navodi SOS Mediterranee u saopćenju.

„Ocean Viking je osam zahtjeva za dodjelu sigurne luke radi iskrcaja spašenih uputio nadležnim pomorskim vlastima (libijskim, malteškim i italijanskim), nakon prve dvije spasilačke akcije provedene 19. maja”, dodala je za AFP glasnogovornica te evropske organizacije za potragu i spašavanje na otvorenom moru sa sjedištem u francuskom Marseju.

Uprkos ovim zahtjevima, “nikakvo rješenje nije pronađeno za 296 žena, muškaraca i djece koji su trenutno na Ocean Vikingu koji im je tek privremeno sklonište”, dodaje nevladina organizacija.

Na videosnimci napravljenoj na broju doktorica kaže da neki migranti imaju tragove nasilja koje su pretrpjeli tokom boravka u Libiji, drugi su pak povrijeđeni tokom putovanja na moru ili pate od hroničnih bolesti, zbog čega im je potrebna ljekarska pomoć na kopnu.

Deseci hiljada spašenih

Kroz Libiju svake godine prođu deseci hiljada migranata koji se žele domoći Evrope preko italijanske obale udaljene nekih 300 kilometara.

Srednji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, navodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Ta UN-ova agencija procjenjuje da je u 2021. na njoj smrtno stradalo i nestalo najmanje 1.553 ljudi.

Od februara 2016. SOS Mediterranee je s brodovima Aquariusom, a zatim i s Ocean Vikingom spasio 35.630 žena, muškaraca i djece.

Izvor: Agencije