Nakon masakra u Teksasu: I Trump na konferenciji američkog ‘lobija’ za oružje

Istaknuti republikanski političari će napadati sve napore da se uvede kontrola na kupovinu oružja.

Udruženje energično brani prava na kupovinu oružja (Reuters)

U petak je u Houstonu u Texasu počeo 151. godišnji sastanak Nacionalnog streljačkog udruženja (NRA), najveće lobističke organizacije koja brani interese američkih kompanija za proizvodnju vatrenog oružja.

Udruženje se nije osvrtalo na pozive da odgodi svoju godišnju konferenciju, koja se održava svega tri dana od masovnog ubistva u osnovnoj školi u Uvaldeu, 280 kilometara od Houstona, kada je 18-godišnji napadač pucao i ubio 19 djece i dvoje učitelja.

Tokom tri dana, koliko traje konferencija, istaknuti republikanski političari će se nadmetati da odbrane pravo Amerikanaca na nošenje oružja, i napadat će sve napore da se uvede kontrola na kupovinu oružja, uključujući smrtonosno ofanzivno oružje kao što su automatske puške.

Na ovom događaju, na kojem se očekuje učešće 17.000 ljudi, trebao bi govoriti bivši predsjednik Donald Trump, guverner Texasa Greg Abbott i senator iz Texasa Ted Cruz, pored stotina drugih političara.

Godišnja konferencija se održava u vrijeme kada je NRA izložen velikoj medijskoj kontroli nakon incidenta u osnovnoj školi. Udruženje je u svom saopćenju osudilo pucnjavu u Uvaldeu, opisujući je kao “strašan i užasan zločin”.

Odbrambeni stav

“Iako je istraga u toku i nisu otkrivene sve činjenice, svjesni smo da je ovo bio čin usamljenog i poremećenog kriminalca”, saopćilo je udruženje. “Dok se okupljamo u Hjustonu, razmišljat ćemo o ovim događajima, moliti se za žrtve i obećavamo da ćemo povećati našu posvećenost tome da naše škole budu sigurne.”

Udruženje energično brani prava na kupovinu oružja, a također se odlučno protivi zakonima o kontroli oružja. NRA opsežno proučava upotrebu vatrenog oružja i provodi brojne edukativne programe.

Očekuje se da će ovom događaju, koji se završava u nedjelju, prisustvovati više od 80.000 ljudi, što otprilike odgovara broju osoba na posljednjoj konferenciji udruženja u 2019. prije zatvaranja zbog pandemije korona virusa.

Pored godišnje konferencije u Houstonu, NRA je održao i svoj godišnji sajam oružja na otvorenom u Harrisburgu u Pennsylvaniji, koji je posjetilo više od 165.000 ljudi tokom devet dana.

Ovo je peti put zaredom da Trump govori na godišnjoj konferenciji ovog udruženja (Reuters)

Na površini od oko 14 hektara, NRA će, tokom ova tri dana, predstaviti najnovije puške i opremu najpopularnijih kompanija u industriji vatrenog oružja. Prema rasporedu konferencije, planirano je održavanje brojnih zabavnih programa koji će biti zanimljivi za sve članove porodice, a održavat će se u okruženju koje slavi pravo na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja, te naglašava važnost 2. amandmana američkog Ustava.

NRA u svojim aktivnostima tokom konferencije stavlja naglasak na to da udruženje broji više od pet miliona Amerikanaca i fokusira se na listu slavnih osoba, na kojoj se nalaze mnogi bivši američki predsjednici, među kojima su Ronald Reagan, John F. Kennedy, Richard Nixon, George Bush mlađi, Dwight Eisenhower, kao i Donald Trump.

Godišnja konferencija udruženja NRA, tokom koje se održavaju brojne radionice i seminari, privlači mnoge poznate ličnosti. Također, pruža mogućnost za prodaju najnovijeg vatrenog oružja i razne municije u ogromnim izložbenim prostorijama.

Godišnja konferencija NRA “jedan je od najvažnijih i najpopularnijih događaja u političkom pogledu u zemlji”, navodi se u saopćenju udruženja.

Glavni govornik

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je održavao blizak odnos s lobijem za oružje tokom svog predsjedničkog mandata, govorit će na godišnjoj konferenciji udruženja NRA. Ovo je peti put zaredom da Trump govori na godišnjoj konferenciji ovog udruženja.

Imajući u vidu da će Trump uzeti učešće, te zbog straha od bilo kakvih ljutitih reakcija zbog pucnjave u osnovnoj školi, tajna služba će nadzirati sigurnost konferencijskih sala, a učesnicima će biti zabranjeno da nose vatreno oružje i dodatke, te hladno oružje svih vrsta.

Godišnja konferencija pokazuje koliko je velik uticaj koji NRA ima. Udruženje je potrošilo oko 250 miliona dolara u 2020. godini, što je daleko više od svih poziva za kontrolu oružja u zemlji zajedno, na svoje kulturno-edukativne programe koji promoviraju pravo na nošenje oružja.

U Uvaldeuje 18-godišnji napadač pucao i ubio 19 djece i dvoje učitelja (Al Jazeera)

Godišnja članarina u udruženju za pojedince iznosi 45 američkih dolara i 15 dolara za mlade, a vrijednost doživotnog članstva za odrasle je 1500 dolara, a za mlade 550 dolara. Udruženje ima više od pet miliona članova, pored više od milion mladića i djevojaka, navodi se na službenoj stranici udruženja.

Udruženje radi na mnogim programima i inicijativama kako bi privuklo što više zagovornika prava na nošenje oružja među ženskom populacijom i rasnim i etničkim manjinama, posebno među Afroamerikancima, Hispanoamerikancima, Latinoamerikancima i Azijatima.

Udruženje samo kroz članarine osigurava godišnji prihod od najmanje 250 miliona dolara, a tu su i donacije i podrška proizvođača vatrenog oružja, što se procjenjuje na stotine miliona dolara godišnje.

Demonstracije u znak protivljenja

Očekuje se da će grad Houston svjedočiti brojnim velikim demonstracijama u znak protivljenja održavanju godišnje konferencija NRA-a u tom gradu, a bijes koji vlada u državi zbog pucnjave u školi u gradu Uvaldi utjecat će na to da se poveća broj demonstranata.

Napori i lobiranja organizacija neprijateljski nastrojenih prema udruženju NRA, koje zahtijevaju da se uvedu stroža ograničenja pri kupovini oružja, nisu bili uspješni u tome da se otkaže ili odgodi konferencije NRA.

Kompanija Houston First Corporation (javno-privatno partnerstvo koje upravlja glavnim konferencijskim centrom u Hjustonu) potvrdila je da potpuno otkazivanje konferencije ne dolazi u obzir.

Gradonačelnik Hjustona Sylvester Turner također je odbacio pozive da grad otkaže domaćinstvo konferenciji NRA. Za lokalnu radio stanicu je izjavio da  ”ugovor za ugošćavanje ove konferencije postoji više od dvije godine. To je veliki i kompliciran aranžman, a mi ne možemo jednostavno otkazati konferenciju jer se ne slažemo s njenom temom.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada