G7: Energetski sektori do 2035. bez emisija štetnih plinova

Ministri članica G7 objavili su poslije sastanka u Berlinu kako im je cilj i da do 2030. godine imaju „visoko dekarboniziran sektor saobraćaja“.

Članice G7 su prvi put priznale potrebu da državama u razvoju pruže dodatnu finansijsku pomoć kako bi se izborile sa gubicima (EPA)

Članice Grupe sedam najrazvijenijih država svijeta G7 objavile su u petak kako će težiti da do 2035. godine u velikoj mjeri okončaju emisiju plinova staklene bašte u svojim energetskim sektorima, zbog čega je malo vjerovatno da će koristiti ugalj u proizvodnji struje poslije tog datuma, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministri članica G7 objavili su poslije sastanka u Berlinu kako im je cilj i da do 2030. godine imaju „visoko dekarboniziran sektor saobraćaja“, što znači da će vozila sa nultom emisijom plinova postati domininantna na tržištu do kraja decenije.

Također, članice G7 su prvi put priznale potrebu da državama u razvoju pruže dodatnu finansijsku pomoć kako bi se izborile sa gubicima i štetom uslijed globalnog zagrijavanja.

Taj potez ima za cilj okončanje permanentnog sukoba između bogatih i siromašnih država tokom pregovora o klimi.

Pitanje uglja

Najavu novih sporazuma, o kojem će se lideri G7 izjasniti slijedećeg mjeseca na samitu u njemačkom Elmauu, ekološki aktivisti su u velikoj mjeri pozdravili.

Ugalj je izrazito zagađujuće fosilno gorivo, odgovorno za petinu globalnih emisija plinova staklene bašte, izazvanih od ljudi.

Iako postoje načini da se smanje emisije ugljendioksida od sagorjevanja uglja, stručnjaci kažu da je gotovo nemoguće svesti ih na nulu. To znači da će ugalj vjerovatno morati biti prvo fosilno gorivo koje će postepeno biti izbačeno iz upotrebe.

Tri članice G7 – Velika Britanija, Francuska i Italija – već su sebi postavile rokove za prestanak korištenja uglja u proizvodnji struje u narednih nekoliko godina. Njemačka i Kanada su kao cilj postavili 2030. godinu, Japan želi više vremena, dok su Sjedinjene Američke Države odredile 2035. godinu za okončanje upotrebe fosilnih goriva u proizvodnji struje.

Izvor: Agencije