Američki zastupnik traži sankcije za mađarske kompanije

Demokrata Krishnamoorthi je pozvao državnog sekretara Blinkena da „razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije“ kako bi osigurao da Mađarska prihvati prijedloge za sankcije.

Mađarski premijer Orban tvrdi kako bi sankcije uticale razorno na mađarsku ekonomiju i dovele do energetske krize (EPA)

Američki zastupnik pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da razmotri uvođenje sankcija nekim mađarskim kompanijama kako bi izvršili pritisak na zvaničnu Budimpeštu kako bi pristala na embargo Evropske unije na rusku naftu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Demokratski predstavnik Raja Krishnamoorthi je pismom pozvao državnog sekretara Antonyja Blinkena da „razmotri sve mehanizme, uključujući sankcije“ kako bi osigurao da Mađarska, članica Evropske unije i NATO-a, prihvati prijedloge.

Sedmicama EU pokušava postići konsenzus o novom paketu sankcija kojim bi se postepeno ukinuo uvoz ruske nafte do kraja 2022. godine.

Finansijski pritisak na Moskvu

Mađarski premijer Viktor Orban prekinuo je pregovore i zaprijetio vetom na plan, tvrdeći kako bi to uticalo razorno na mađarsku ekonomiju i dovelo do energetske krize.

Krishnamoorthi je u svom pismu Blinkenu napisao kako bi embargo koji je predložila Evropska unija „značajno povećao finansijski pritisak na rusku ekonomiju i ratnu mašinu ruskog predsjednika Putina“.

On je napisao kako bi, ako Orban nastavi odugovlačiti pregovore sa EU, Bidenova administracija trebala razmotriti primjenu sankcija protiv kompanija u Mađarskoj koje nastavljaju poslovati sa ruskim izvoznicima nafte.

Izvor: Agencije