Ubici iz kanadske džamije moguć izlazak nakon 25 godina

Presudom Vrhovnog suda Kanade odbačena žalba tužitelja koji su tražili da Bissonnette bude u zatvoru najmanje 50 godina prije mogućeg izlaska.

Spomenik za šest ubijenih vjernika iz džamije u Quebecu 2017. godine (Al Jazeera)

Vrhovni sud Kanade presudio je kako napadač na najveću džamiju Quebecka, kada je 2017. ubijeno šest, a teško ranjeno pet osoba, ima pravo tražiti raniji izlazak iz zatvora nakon što odsluži 25 godina od izrečene kazne.

Tužitelji su tražili da Alexandre Bissonnette bude u zatvoru najmanje 50 godina prije mogućeg izlaska. No, najviši državni sud je odbacio njihovu žalbu i presudio kako je doživotni zatvor bez realne mogućnosti oslobađanja „okrutna i neprirodna kazna“, te kako krši Kanadsku povelju o pravima i slobodama.

„Takve kazne su degradirajuće po prirodi i stoga nekompatibilne sa ljudskim dostojanstvom jer ne dozvoljavaju kažnjenom bilo kakvu šansu za reintegraciju u društvu, pretpostavljajući, definitivno i neizmjenjivo, da nema kapaciteta za promjene i povratak u društvo“, navodi se u odluci suda koju je podržalo svih devet sudija.

Krvavi pohod

Bissonnette je 29. januara 2017. ušao u džamiju sa poluautomatskom puškom i pištoljem i za dvije minute ispucao veliki broj metaka na vjernike. Godinu dana kasnije je priznao krivicu po svih šest tačaka optužbi za ubistvo prvog stepena i šest tačaka optužbe za pokušaj ubistva.

Sudija Višeg suda Quebeca Francois Huot izrekao mu je 2019. kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja prije odsluženih 40 godina.

Bissonnetteu je prijetilo i do 150 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja po zakonu 2011. koji kanadskim sudovima dozvoljava uvezivanje uzastopnih kazni – svako ubistvo u prvom stepenu nosi 25 godina. No, Huot je rekao da ta dužina kazne „nije razumna“.

Advokati Bissonnettea su se žalili na kaznu i novembra 2020. je Apelacioni sud Quebeca donio presudu da su predviđene kazne u Kanadi neustavne i trebaju biti umanjene.

Tako je Bissonnetteu kazna smanjena na doživotni zatvor sa mogućim ranim izlaskom nakon 25 godina. No, Quebec se žalio Vrhovnom sudu i tražio da se zabrani izlazak napadaču prije 50 godina zatvora.

Ponovo otvorene rane

Sada je najviša sudska instanca potvrdila odluku Apelaconog suda Quebeca.

Nacionalno vijeće kanadskih muslimana NCCM kritiziralo je odluku Vrhovnog suda i navelo kako je „ponovo otvorilo“ rane žrtava i njihovih porodica.

„Bol, patnja i čemer koje je izazvao proračunatim planom masovnog ubistva nikada neće proći za one čije je živote uništio u Quebec Cityju i šire. Zajednica grada Quebeca nikada neće do potpunog suočavanja sa gubitkom, naročito jer znaju kako se uzrok bola može vratiti da živi među njima za 20 godina“, izjavio je izvršni direktor NCCM-a Mustafa Farooq.

Izvor: Al Jazeera