Protesti u Grčkoj zbog planiranog prisustva policije na univerzitetima

Oko 5.000 pripadnika ljevičarskih i anarhističkih grupa učestvovalo je u maršu kroz centar Soluna, pri čemu su neki razbijali izloge i palili kante za smeće.

Demonstranti su se sukobili s policijom na glavnom državnom univerzitetskom kampusu u Solunu (EPA)

Odred policije za suzbijanje nereda u Solunu suzavcem je rastjerao masu koja je policiju napala zapaljivim bombama i kamenjem tokom protesta protiv plana Vlade da radi prevencije uvede policiju u objekte grčkih univerziteta.

Oko 5.000 pripadnika ljevičarskih i anarhističkih grupa učestvovalo je u maršu kroz centar Soluna, pri čemu su neki razbijali izloge i palili kante za smeće.

Privedeno je najmanje osam osoba, ali nema izvještaja o povrijeđenima, prenosi Beta.

Demonstranti su se sukobili s policijom na glavnom državnom univerzitetskom kampusu u Solunu, sedmicama zatvorenom jer je pod okupacijom demonstranata ljevice, koji pokušavaju spriječiti izgradnju nove zgrade biblioteke na mjestu gdje je njihov “skvot”, a policija je tu da štiti građevinske radnike.

Vlada ukinula stare zakone

Demonstranti su ljuti zbog plana Vlade da ustanovi novo policijsko tijelo koje će čuvati univerzitetske kampuse, kojima nedostaje efikasno privatno osiguranje i koji su često poprište političkog nasilja i sitnog kriminala.

Vlada desnog centra ukinula je desetljećima stare zakone koji su u ime zaštite akademskih sloboda efikasno u većini prilika sprečavali policiju da uđe na univerzitetsko područje.

Ljevičarske opozicione stranke su kritizirale taj potez, kao i planirano prisustvo policije u kampusima, što se očekuje da će početi narednih sedmica.

Izvor: Agencije