SAD: Republikanci blokirali debatu o zakonu o domaćem terorizmu

Demokrate godinama ne uspijevaju prevazići republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i provjeri podataka kupaca oružja.

Odnos glasova u Senatu je bio 47-47 (Reuters)

Republikanci u Senatu blokirali su pokušaje demokratskih zakonodavaca da počnu debatu o mjerama za suzbijanje domaćeg terorizma, dok se dvije stranke spore i oko pitanja šta je najbolji način da se suzbije oružano nasilje u zemlji.

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je prijedlog zakona o domaćem terorizmu prošle sedmice, nakon masovne pucnjave u prodavnici u Buffalu, gdje je bijeli tinejdžer ubio deset tamnoputih osoba, birajući žrtve po rasi.

Demokrate su pokušale početi debatu o zakonu protiv domaćeg terorizma dva dana nakon što je naoružani tinejdžer ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi u Teksasu.

Odnos glasova je bio 47-47, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Pokušaj postizanja kompromisa

Demokrate, koje godinama ne uspijevaju prevazići republikansko protivljenje čvršćoj kontroli prodaje oružja i provjeri podataka kupaca oružja, sada ulažu novi pokušaj da postignu kompromis s republikancima u zakonima o kontroli oružja nakon masakra u Teksasu, koji je izvršio 18-godišnjak, koji je napustio srednju školu prije mature.

Nema nagovještaja da su republikanski senatori spremni odustati od svog protivljenja, a mnogi kažu da bi prava poštenih građana na kupovinu oružja bila narušena ako bi se uvela provjera biografije.

Republikanci kažu da zakon o domaćem terorizmu ne stavlja dovoljan naglasak na krivična djela koja čine grupe ekstremne ljevice.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada