Peking: SAD preuveličava prijetnju iz Kine

Kina optužila SAD da se miješa u kineska unutrašnja pitanja i diskreditira njenu unutrašnju i vanjsku politiku.

Blinken je u svom govoru predstavio Kinu kao dugoročno najveći izazov međunarodnom poretku (Getty)

SAD širi lažne informacije i preuveličava prijetnju iz Kine, po mišljenju kineske vlade, javlja Hina.

U odgovoru na govor američkoga državnog sekretara Antonyja Blinkena o Kini, glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je optužio SAD da se miješa u kineska unutrašnja pitanja i diskreditira njenu unutrašnju i vanjsku politiku.

“Svrha je obuzdati i suzbiti razvoj Kine i održati američku hegemoniju i moć”, rekao je Wang Wenbin novinarima u Pekingu u opširnom odgovoru.

“Takozvani ‘međunarodni poredak utemeljen na pravilima’ američke strane nije, kao što svako pronicljiv okom može vidjeti, ništa više od porodičnog zakona i pravila koja je odredila američka strana i nekoliko zemalja, kako bi održala tzv. poredak pod vodstvom SAD-a”, rekao je.

Kina najveći izazov međunarodnom poretku

Blinken je u svom govoru predstavio Kinu kao dugoročno najveći izazov međunarodnom poretku, uprkos akutnoj krizi koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu.

Kina je, rekao je, “jedina zemlja koja ima namjeru preoblikovati međunarodni poredak, a sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć to i učiniti”.

Međutim, Blinken je također ublažio svoju kritiku Kine pozivajući na važnost miroljubive saradnje. “Ne tražimo sukob niti novi hladni rat”, rekao je Blinken. “Naprotiv, odlučni smo izbjegavati oboje”, istaknuo je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada