Nafta iz iranskog tankera zaplijenjena u Grčkoj na zahtjev SAD-a

Tanker ‘Lana’ pod iranskom zastavom nosio je 100.000 tona iranske sirove nafte, što predstavlja kršenje američkih i evropskih sankcija prema Iranu.

Brod su grčke vlasti privremeno zaplijenile 15. aprila (EPA - Ilustracija)

Sirova nafta u iranskom tankeru s iranskom zastavom zaustavljenom u grčkim vodama prošlog mjeseca zaplijenjena je i prebacuje se na drugo plovilo na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je grčki zvaničnik.

Rekao je da je, poslije sudske intervencije američkih vlasti u vezi s teretom tankera, u toku proces o trošku američke vlade da bi se nafta “predala” na moru kod luke Karistos, na egejskom otoku Evije.

Grčki mediji su javili da je tanker “Lana” pod iranskom zastavom nosio više od 100.000 tona iranske sirove nafte, što predstavlja kršenje američkih i evropskih sankcija prema Iranu, prenosi Beta.

Taj brod su grčke vlasti privremeno zaplijenile 15. aprila, kada se usidrio kod Karistosa.

Tada je bio pod ruskom zastavom i nedavno je promijenio ime od “Pegas” u “Lana” i imao je posadu od 19 Rusa.

Sumnje u kršenje sankcija

Zato je grčka Obalska straža prvobitno objavila je da je tanker zaplijenjen zbog sumnje da je prekršio sankcije Evropske uniji uvedene Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Brod je oslobođen nekoliko dana kasnije, ali je ostao kod Karistosa, i ovog mjeseca je rusku zastavu zamijenio iranskom.

Iranski državni mediji u srijedu su javili da je Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu pozvalo šefa grčke diplomatske misije na razgovor zbog navodne zaplijene robe sa broda koji plovi pod iranskom zastavom u grčkim vodama.

Agencija Irna je javila da je brod zaplijenjen uz sudski nalog pod pritiskom SAD-a, što je iransko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo “međunarodnom piraterijom”.

Izvor: Agencije