Moldavija bivšem proruskom predsjedniku odredila kućni pritvor

Vlada u Kišnjevu je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa je izjavio da će se slučaj voditi ‘strogo u skladu sa zakonom’.

Hapšenje Igora Dodona dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji (EPA)

Sud u Moldaviji je bivšem predsjedniku i proruskom opozicionom čelniku Igoru Dodonu odredio 30-dnevni kućni pritvor, kako bi tužiteljstvu omogućio da istraži optužbe za korupciju i izdaju.

Okružni sud u četvrti Ciocana u glavnom gradu Kišinjevu donio je odluku dva dana nakon što je Dodonova kuća pretresena, a njemu određen 72-satni pritvor, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Obraćajući se medijima nakon sudske rasprave, Dodon je izjavio da je sudija izvršavao “politički nalog” prozapadne predsjednice Maie Sandu, koja ga je pobjedom na izborima naslijedila 2020. godine.

Rekao je da nema nikakvu imovinu osim one koju je službeno prijavio.

Kremlj izrazio zabrinutost

Vlada je odbacila tvrdnje o političkom uplitanju, a ministar pravosuđa Sergiu Litvinenko je izjavio da će se slučaj voditi “strogo u skladu sa zakonom”.

Dodonovo hapšenje dolazi u trenutku kada su odnosi između Moskve i Kišinjeva sve zategnutiji.

Kremlj je ranije izrazio zabrinutost zbog vijesti da je Dodon pritvoren, a glasnogovornik Dmitrij Peskov je pozvao moldavske vlasti da poštuju njegova prava.

Posljednjih mjeseci ruski separatisti u moldavskoj regiji Pridnjestrovlje okrivljuju susjednu Ukrajinu za “pucnjave, eksplozije i upade bespilotnih letjelica”, što izaziva bojazan da bi Moldavija mogla biti uvučena u sukob u Ukrajini.

 

Izvor: Agencije