Koja je dobna granica za kupovinu oružja u SAD-u?

Puške AR-15 su lagano poluautomatsko oružje, prvobitno razvijeno za američku vojsku, ali su kasnije postale popularne među civilnim entuzijastima oružja.

U državi kao što je Teksas svako može otvoreno nositi puške u javnosti bez dozvole (Arhiva)

Nakon smrtonosnih masovnih pucnjava u Uvaldeu, u saveznoj državi Teksasu, i Buffalu, u državi New York, u Sjedinjenim Američkim Državama sve više se raspravlja o starosnoj dobi za legalnu kupovinu oružja u zemlji.

Naoružani napadač u smrtonosnoj pucnjavi u utorak u Osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, u kojem je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, imao je 18 godina.

Osumnjičeni napadač na market “Tops Friendly” u njujorškom gradu Buffalo, gdje je ubijeno deset ljudi, također je imao 18 godina.

Obojica su legalno mogli kupiti puške tipa AR-15 prema Zakonu o kontroli oružja iz 1968. godine, koji omogućava osobama starijim od 18 godina da kupuju sačmarice i puške.

Puške AR-15 koštaju od 400 do 2.000 dolara

Napadač u Teksasu je, također, koristio pištolj, koji se, prema Zakonu o kontroli oružja, može prodati samo osobama starijim od 21 godine.

“Za ime Boga, za šta ti treba oružje za napad osim da nekoga ubiješ?” rekao je američki predsjednik Joe Biden nakon smrtonosne masovne pucnjave u utorak u Teksasu.

Puške AR-15 su lagano poluautomatsko oružje prvobitno razvijeno za američku vojsku, ali su kasnije postale popularne među civilnim entuzijastima oružja, pa je trenutno više od 20 miliona pušaka AR-15 legalno u nečijem posjedu u SAD-u.

Biden poziva na “zdravorazumske” zakone o oružju, tvrdeći da su, nakon što je zabrana jurišnog oružja donesena 1994. godine, masovne pucnjave smanjene, ali nakon što je zakon istekao 2004. godine masovne pucnjave su se utrostručile.

Puške AR-15 koštaju od 400 dolara za osnovni model, do 2.000 dolara ili više za kvalitetnije modele.

U državi kao što je Teksas svako može otvoreno nositi puške u javnosti bez dozvole.

‘Kada ćemo se suprotstaviti oružanom lobiju?’

Napadač iz Uvaldea imao je dvije puške tipa AR-15 koje su bile potpuno legalne.

Biden i demokratski zastupnici zalažu se za strožije mjere kontrole oružja, kao što su univerzalne provjere prošlosti i obnavljanje savezne zabrane jurišnog oružja, ali su te mjere posljednjih godina blokirane u podijeljenom Senatu, dok se republikanci snažno protive tim strožijim pravilima.

“Kao nacija, moramo se zapitati – kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti oružanom lobiju?“, zapitao se Biden.

“Moramo djelovati. Nemojte mi reći da ne možemo utjecati na ovaj pokolj”, kazao je američki predsjednik.

Izvor: Agencije